Медия без
политическа реклама

Спецпрокуратурата отказала помощ на Кьовеши с аргумент, че няма пари

18 Май 2022Обновена
Брифинг след заседанието на Министерския съвет

✅Министерският съвет одобри законопроект за изменения на Закона за съдебната власт, насочени към осигуряване на независимост и по-добро функциониране на европейската прокуратура у нас. Със законопроекта се предлага създаването на структура за европейските делегирани прокурори в България. 👉„Тази структура ще е със собствен бюджет, ще разполага със собствена администрация, ще има самостоятелно секретно деловодство, както и самостоятелна сграда“, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова. 🤝🏻„Европейската прокуратура е приветствала законовите промени от гледна точка на факта, че има случаи, в които работата на европейските делегирани прокурори е била блокирана поради липса на ресурси . До този момент имаше съществени функционални и други дефицити, които пречеха на работата на Европейската прокуратура“ изтъкна говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Posted by Министерски съвет на Република България on Wednesday, May 18, 2022

Специализираната прокуратура е отказала на европейски делегиран прокурор да бъде назначена експертиза по разследване с аргумента, че няма пари. Това обяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова днес, докато говореше за приетите от кабинета промени в Закона за съдебната власт, свързани с функционирането на делегираните прокурори в страната. Това са български магистрати, одобрени от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, които работят тук по делата, за които е компетентна европрокуратурата - крупни измами с европейски средства.

Йорданова даде отказаната експертиза като пример за това, че в момента законът не осигурява в пълна степен ефективното функциониране на европейските делегирани прокурори. Въпросът бил поставен и от Кьовеши по време на последната й среща с Йорданова преди няколко седмици. "Такава ситуация не може да бъде приета и законодателят трябва да създаде съответните ефективни мерки за функционирането на европейските делегирани прокурори", подчерта министърката.

Законопроектът, който Йорданова се надява да бъде разгледан бързо от парламента, предвижда европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в структура със собствена администрация и бюджет, както и да има собствено деловодство за секретна информация. "Предвижда се и задължение държавата да осигури необходимата сграда", уточни Йорданова.

Преди това говорителката на правителството Лена Бориславова изчете част от становището на европейската прокуратура по законопроекта. То гласи, че промените са необходими и в синхрон с еврорегламента, защото ще осигурят независимост на делегираните прокурори - да работят, без да са йерархично обвързани с прокуратурата тук и без да "получават нареждания и указания от когото и да било".

"Законопроектът срещна голяма подкрепа, като единственото отрицателно становище беше това на прокуратурата с аргумент, че противоречал на европейския регламент за европейската прокуратура и на Конституцията. И двете съображения са несъстоятелни", посочи Йорданова.

Европейските делегирани прокурори (ЕДП) в България стават самостоятелна институция. Това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, пуснати за 14-дневно обсъждане от Министерството на правосъдието.

СПОРАЗУМЕНИЕ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА

Основна цел на това правителство е борбата с корупцията, спиране на кражбите и по този начин, подобряване начина на живот на гражданите и бизнеса. С оглед на заварена ерозирала държавна система и неработеща прокуратура и поредното отлагане на разглеждането за освобождаване на главния прокурор, правителството ще подпише меморандум за сътрудничество с Базелския институт за добро управление, обяви още Лена Бориславова. Институтът е експертна организация, учредена в Швейцария и посветена на работата с публичните структури за противодействие на корупцията и възстановяване на отклонени активи, обясни Бориславова.

По думите й споразумението ще работи в 3 направления – изграждане на капацитет за подбор на служители в правоприлагащи и други разследващи органи, консултантски услуги за проследяване на съмнителни активи, които биха могли да са резултат от корупция и преглед на пречките и дефицитите, които страната има в момента в борбата с корупцията.

Още по темата