Медия без
политическа реклама

Хората на Кьовеши в България се отделят като самостоятелна институция

Кьовеши никога не е казвала в прав текст, че няма доверие на Гешев, но много пъти е давала да се разбере, че има особено мнение за него.
стопкадър
Кьовеши никога не е казвала в прав текст, че няма доверие на Гешев, но много пъти е давала да се разбере, че има особено мнение за него.

Европейските делегирани прокурори (ЕДП) в България стават самостоятелна институция. Това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, пуснати за 14-дневно обсъждане от Министерството на правосъдието. Тази самостоятелна структура на ЕДП ще е в прокуратурата, но неин шеф ще е делегиран прокурор, посочен от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. 

Делегираните прокурори са български магистрати, които работят на местна почва по делата от компетентността на европрокуратурата - за крупни измами и злоупотреби с европейски средства. Квотата на България е за 10 ЕДП и в момента има едно свободно място, след като Кьовеши не одобри редица от номинираните от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Точно по нейно настояване става и отделянето на българските ЕДП от пряката власт на главния прокурор Иван Гешев. Кьовеши никога не е казвала в прав текст, че няма доверие на Гешев, но много пъти е давала да се разбере, че има особено мнение за него.

За да могат и физически да се отделят от прокуратурата, Министерският съвет ще предостави за ЕДП подходяща сграда. Там те ще имат самостоятелни регистратура и деловодство. Средствата за това ще дойдат от бюджета на съдебната власт. Висшият съдебен съвет ще определи каква ще е степента на разпоредител с бюджет на ръководителя на структурата. Структурата ще има и отделна администрация.

Освен съдебния закон, се променят и Законът за специалните разузнавателни средства и НПК. Целта е изрично да се уреди правото на българския европейски прокурор, който работи в централата в Люксембург, както и на ЕДП да искат използване на специални разузнавателни средства и да използват събраните данни и веществени доказателствени средства по дела.

"Очакваните резултати от приемането на законопроекта са осигуряване на необходимите условия, които ще позволят на Европейската прокуратура ефективно да изпълнява възложените й функции", пише в мотивите към законопроекта. От тях става ясно, че към момента европрокуратурата работи по над 120 сигнала за злоупотреби с евросредства в сферите на земеделието, строителството здравеопазването и инфраструктурата. С това се обяснява и скъсеният срок за обществено обсъждане на предлаганите промени - приоритетно да се предприемат мерки за улесняване на ЕДП да изпълняват функциите си в България.

 

Удавникът ще се хване и за сламка, за да се спаси от своята зла участ. На това приличат действията на новите управляващи, след като ГЕРБ сдаде властта преди точно година.
Главният прокурор Иван Гешев се похвали колко добре работи с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Това стана със съобщение на прокуратурата след срещата на двамата в Съдебната палата.  Кьовеши е в България от вчера по покана на премиера Кирил Петков.
Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали от България. Това се разбра от думите на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата й с премиера Кирил Петков днес. Кьовеши е в София днес и утре.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата