Quantcast

Медия без
политическа реклама

Спецпратеник на Лондон разговаря с висши държавни ръководители у нас

Стюарт Пийч е обсъдил с президента и военния министър евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и украинската криза

02 Февр. 2022
ЕПА/БГНЕС
Стюарт Пийч

Стюарт Пийч – специалният пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани, е провел разговори с българското държавно ръководство. Това става ясно от информации по повода, разпространени от президентството и правителството.

Пийч пристигна у нас на 1 февруари след визита в Северна Македония. Задачата му беше да обсъди двустранните отношения между Лондон и София, евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната и други въпроси.

Специалният пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани – сър Стюарт Пийч, ще посети България на 1 и 2 февруари 2022 г. съобщиха от британското посолство у нас.

С президента Румен Радев специалният пратеник е провел телефонен разговор, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Основните теми в него са били европейската перспектива на Северна Македония и на държавите от Западните Балкани. Държавният ни глава е посочил, че правата на македонските българи следва да бъдат гарантирани чрез вписването им в конституцията на Северна Македония, че Скопие трябва да изостави езика на омразата и да зачита българското културно-историческо наследство.

Двамата са обсъдили и средата на сигурност в Източна Европа, в контекста на ескалиращото напрежение в Украйна. От президентството не предоставиха подробности за обменените мнения, включително и за позициите на британския представител за Северна Македония и за украинската криза.

Среща с Пийч е провел военният министър Стефан Янев. Присъствали са също началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и британският посланик в София Робърт Диксън. Според информацията, разпространена от ведомството на Янев, на срещата са били обсъдени проблемите на сигурността в региона и европейската перспектива на Западните Балкани. И двете страни са потвърдили ключовото значение на евроатлантическата интеграция за стабилността в региона.

Сред акцентите на разговора е било и „тревожното нарастване на нивата на дезинформация и увеличаването на броя и вида на каналите, чрез които тя се разпространява, с особено внимание върху тяхното влияние по отношение на сигурността в глобален мащаб”. Янев и Пийч са изразили готовност за съвместни действия в борбата с хибридните и кибер атаки.

Очакваше се специалният пратеник на Лондон да се срещне и с премиера Кирил Петков. Засега няма официална информация дали срещата се е състояла.

Още по темата