Медия без
политическа реклама

Спецпратеник на Лондон за Западните Балкани ще посети София

Стюарт Пийч пристига у нас след визитата си в Северна Македония

31 Яну. 2022
ЕПА/БГНЕС
Стюарт Пийч

Специалният пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани – сър Стюарт Пийч, ще посети България на 1 и 2 февруари 2022 г., съобщиха от британското посолство у нас.

Той ще пристигне в страната ни след визитата си в Северна Македония, която Лондон определя като „част от продължаващия ангажимент на Обединеното кралство за стабилност и просперитет в региона на Западните Балкани”.

По време на посещението си в България Пийч ще се срещне с министър-председателя Кирил Петков, президента Румен Радев и министъра на отбраната Стефан Янев. С тях  дипломатът ще обсъди двустранните отношения между България и Обединеното кралство; ангажимента на Лондон към евроатлантическата интеграция на Западните Балкани; и други ключови приоритети - включително тясното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, регионалната стабилност и просперитет.

Пийч е бивш началник на отбраната на Обединеното кралство, бил е председател на военния комитет на НАТО и военновъздушен командир в щаба на международните мироопазващи сили в Косово, ръководени от НАТО (КФОР). През декември 2021 г. е назначен за специален пратеник на министър-председателя на Обединеното кралство за Западните Балкани. Това е първото му официално посещение в България на тази длъжност.

От посолството заявяват, че Пийч ще работи с лидерите на Западните Балкани, други представители в региона, както и със съюзници в Европа и САЩ, за укрепване на регионалната стабилност. Също така, неговата работа ще включва „подпомагането на силни демократични институции и отворени общества, с цел спомагане за справянето с тежката организирана престъпност и други общи предизвикателства пред сигурността”.

Още по темата