Quantcast

Медия без
политическа реклама

Специално звено ще следи съдържанието на медии и социални мрежи

07 Апр. 2022
БГНЕС
Министърът на електронното управление Божидар Божанов беше изслушан от парламентарната вътрешна комисия.

До месец ще бъде създадено звено за мониторинг и анализ на това какво се случва в социалните мрежи и медиите. Това обясни министърът на електронното управление Божидар Божанов пред депутатите от парламентарната вътрешна комисия в сряда. Депутатите обсъждаха как държавата се организира за противодействие на фалшивите новини, прокарвани през социалните мрежи.

Божанов посочи пред депутатите, че към момента няма държавен орган, който да има изрични правомощия по тази тема. "Министерство на електронно управление по линия на информационното общество и киберсигурността припозна в проекта за устройствен правилник, че това е тема, в която може да има възможност да прави политики. Те са основно законодателни инициативи и някакви по-меки мерки разбира се, министерството няма силова роля", каза Божанов, цитиран от БГНЕС. "Трябва да уточня, за да няма разни интерпретации - не става въпрос министерството да следи един или друг човек какво поства или една или друга група какво пише, защото това отново би се превърнало в някакъв репресивен апарат. Идеята е да следи тенденции, да следи разпространение на определени наративи - как те текат във времето, кога се засилват, кога отслабват, да ги свързва със събития в реалния свят и да предоставя на министерствата доклади за теми, които са свързани с тяхното поле на компетентност", посочи министърът.

По думите на Божанов основният канал за дезинформация у нас е "Фейсбук". Сред другите мерки, които оглавяваното от Божанов министерство предвижда, е обучение по медийна грамотност за държавната администрация, което ще започне съвсем скоро, съобщава и "Дневник"

"Много е чувствителна темата за дезинформацията и основните методи, които считаме, че трябва да се прилагат, са незабавно опровергаване на установена дезинформация чрез изнасяне на факти от компетентен държавен орган и навременно представяне на информация за развитие на такива процеси, в които има опити за представяне на дезинформация", коментира в комисията Виолета Андреева, директор на дирекция "Информационна сигурност" в ДАНС.

Председателят на комисията Атанас Атанасов ("Демократична България") препоръча да се работи прецизно, за да не се въведе цензура. Калин Иванов (ПП) заяви, че е проблем че факта, че някои сайтове публикуват фалшиви новини, не е криминализирано. "Превенцията е хубаво нещо, но трябва да има и последствия, защото тези сайтчета ще си никнат", каза Иванов, който даде пример с новина за това как е имало взрив на български кораб в Азовско море и всички на борда са загинали. По думите му хората, които поддържат тези сайтове, трябва да бъдат намерени и ограничени. Подобна теза застъпи и Петър Петров от "Възраждане", според когото държавата трябва да има механизъм, по който да сваля сайтове, които публикуват дезинформация.

Още по темата