Quantcast

Медия без
политическа реклама

София сменя златните бутони по светофарите със сензори

По-малко от 6 г. след като данъкоплатците дадоха 8 млн. за скъпа система за контрол на светлините, кметството внедрява нова

Новите сензори вече са монтирани на някои кръстовища.

Въпреки че зам.-кметът на София Кристиан Кръстев обеща пълна прозрачност, Столичната община увърта и не иска да съобщи цената на новите сензорни бутони, с които пешеходците могат да управляват светлинитe на светофарите в града. Преди дни стана ясно, че заради пандемията управата е започнала да сменя натискащите се бутони, с които от 2015 г. досега се сменяха цветовете на светофарите, с нови устройства, при които не се налага физически допир.

Новите сензори са във формата на човешка длан и е достатъчно човек да задържи своята в близост до сензора в продължение на 1-2 секунди, за да предизвика промяна на червения сигнал със зелен. За момента новите датчици са монтирани на 20 светофара, намиращи се по бул. "Константин Величков" и по бул. "Шипченски проход", съобщи Кръстев, който отговаря за транспорта в София, по Би Ти Ви. Столичната община е поръчала общо около 200 от тях, които предстои да се поставят и на другите оживени точки, допълни зам.-кметът.  

Кръстев не съобщи колко струват новите устройства на данъкоплатците в София, но заяви, че е готов да го направи. "В крайна сметка всяко едно нещо е обществена поръчка. В детайли мога да предоставя допълнителна информация", бяха думите на зам.-кмета. Той поясни само, че новите сензорни бутони стрували "точно толкова, колкото и старите", без да спомене конкретна сума.

"Сега" изпрати въпроси до общината колко струват новите устройства по светофарите, коя фирма ги е доставила и колко бройки са й поръчани. Поиска да научи и с коя обществената поръчка е организирано тяхното купуване. Първоначално от "Московска" 33 отговориха устно, че де факто конкурс за доставката на новите сензорни устройства не е провеждан, тъй като парите за тях дошли от бюджета по договор с частна фирма за поддръжката на светофарите в София. След като "Сега" поиска да научи името на фирмата, дали тя е произвела сензорите, и ако не е, кой е производителят, и след като повторно бяха зададени въпросите колко броя са поръчани и каква сума е платена, от кметството повече не отговориха.

Директорът на дирекция "Управление и анализ на трафика“ Димитър Петров също избягва конкретен отговор на този въпрос.е са на сходна на досегашните (цена). Цената е над десетократно по-ниска със сигурност от 3000 лева, (каквито информации се появиха). Цената на сензорните бутони е между 5 и 7 пъти по-ниска от тези, които се поставят в европейски страни", отговаря Петров пред БГНЕС.

ПРЕДИСТОРИЯ

Така бутоните с натискане просъществуваха по светофарите на София по-малко от 6 години, въпреки че за тях данъкоплатците в София платиха близо 8 млн. лв. През 2015 г. уличните уредби на 230 кръстовища в София бяха оборудвани с вече добре познатите бутони за пешеходци. Те бяха монтирани от фирмата "Телелинк" ЕАД, която спечели поръчката на стойност 7,979 млн. без ДДС. Още тогава най-често срещаните коментарите бяха, че уредите са излишни и безполезни и представляват ненужно прахосване на средства, тъй като не изпълняват функциите си - да дават предимство на пешеходците пред автомобилите. Вместо това след тяхното поставяне на много от кръстовищата времето за престой на движещите се пеша дори се увеличи.  

Още по темата