Quantcast

Медия без
политическа реклама

София сменя златните бутони по светофарите със сензори

По-малко от 6 г. след като данъкоплатците дадоха 8 млн. за скъпа система за контрол на светлините, кметството внедрява нова

Новите сензори вече са монтирани на някои кръстовища.

Въпреки че зам.-кметът на София Кристиан Кръстев обеща пълна прозрачност, Столичната община увърта и не иска да съобщи цената на новите сензорни бутони, с които пешеходците могат да управляват светлинитe на светофарите в града. Преди дни стана ясно, че заради пандемията управата е започнала да сменя натискащите се бутони, с които от 2015 г. досега се сменяха цветовете на светофарите, с нови устройства, при които не се налага физически допир.

Новите сензори са във формата на човешка длан и е достатъчно човек да задържи своята в близост до сензора в продължение на 1-2 секунди, за да предизвика промяна на червения сигнал със зелен. За момента новите датчици са монтирани на 20 светофара, намиращи се по бул. "Константин Величков" и по бул. "Шипченски проход", съобщи Кръстев, който отговаря за транспорта в София, по Би Ти Ви. Столичната община е поръчала общо около 200 от тях, които предстои да се поставят и на другите оживени точки, допълни зам.-кметът.  

Кръстев не съобщи колко струват новите устройства на данъкоплатците в София, но заяви, че е готов да го направи. "В крайна сметка всяко едно нещо е обществена поръчка. В детайли мога да предоставя допълнителна информация", бяха думите на зам.-кмета. Той поясни само, че новите сензорни бутони стрували "точно толкова, колкото и старите", без да спомене конкретна сума.

"Сега" изпрати въпроси до общината колко струват новите устройства по светофарите, коя фирма ги е доставила и колко бройки са й поръчани. Поиска да научи и с коя обществената поръчка е организирано тяхното купуване. Първоначално от "Московска" 33 отговориха устно, че де факто конкурс за доставката на новите сензорни устройства не е провеждан, тъй като парите за тях дошли от бюджета по договор с частна фирма за поддръжката на светофарите в София. След като "Сега" поиска да научи името на фирмата, дали тя е произвела сензорите, и ако не е, кой е производителят, и след като повторно бяха зададени въпросите колко броя са поръчани и каква сума е платена, от кметството повече не отговориха.

Директорът на дирекция "Управление и анализ на трафика“ Димитър Петров също избягва конкретен отговор на този въпрос.е са на сходна на досегашните (цена). Цената е над десетократно по-ниска със сигурност от 3000 лева, (каквито информации се появиха). Цената на сензорните бутони е между 5 и 7 пъти по-ниска от тези, които се поставят в европейски страни", отговаря Петров пред БГНЕС.

ПРЕДИСТОРИЯ

Така бутоните с натискане просъществуваха по светофарите на София по-малко от 6 години, въпреки че за тях данъкоплатците в София платиха близо 8 млн. лв. През 2015 г. уличните уредби на 230 кръстовища в София бяха оборудвани с вече добре познатите бутони за пешеходци. Те бяха монтирани от фирмата "Телелинк" ЕАД, която спечели поръчката на стойност 7,979 млн. без ДДС. Още тогава най-често срещаните коментарите бяха, че уредите са излишни и безполезни и представляват ненужно прахосване на средства, тъй като не изпълняват функциите си - да дават предимство на пешеходците пред автомобилите. Вместо това след тяхното поставяне на много от кръстовищата времето за престой на движещите се пеша дори се увеличи.  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?