Медия без
политическа реклама

София ще продаде на Кубрат Пулев без търг имот в Киноцентъра

Засега цената на общинския терен е 197 лв. за кв. м

25 Яну. 2023
Кубрат Пулев
Нова тв
Кубрат Пулев

Столична община се готви да продаде на боксьора Кубрат Пулев общински терен във вилна зона „Киноцентъра“ в зоната на Драгалевци, като спортистът няма да има никакви конкуренти да придобие имота. По предложение на кмета на район „Витоша“ Теодор Петков, който е член на ГЕРБ, комисията по градоустройство в софийския парламент прие на Пулев да се продаде парцел с площ от 622 кв. м срещу 122 600 лв. без ДДС, което прави по 197 лв. на кв. м.

Предстои сделката да се разгледа и от финансовата комисия в СОС, както и да се гласува на сесия на общинския съвет. Ако продажбата бъде окончателно одобрена, Пулев ще може да приобщи придобитата квадратура към собствен съседен терен от 524 кв. м., придобит през 2017 г.

Срещу предложението на районния кмет се изказа единствено общинският съветник Борис Бонев от „Спаси София“. Той заяви, че пазарната оценка на общинската фирма „Софинвест“ е изключително ниска. „Дори много бърз преглед на сделките в момента с парцели в този район показва, че най-ниската продажна цена е не 200 лв., а 200 евро, и че всъщност терените там вървят по 350 и дори по 400 евро на кв.м“, изчисли Бонев.

Той предложи докладът да се отложи и да се направи нова пазарна оценка на искания имот, но предложението му не бе гласувано. Шефът на градоустройствената комисия арх. Ивайло Петков от ГЕРБ коментира, че цената на сделката ще бъде обект на дискусии във финансовата комисия, където тя вероятно ще бъде вдигната. Районният кмет Теодор Петков пък защити предложението си с аргумент, че теренът е с голяма денивелация от 10 метра и че самостоятелно в него не може да се построи нищо.

Петков каза още, че общинският имот е с такова разположение, че до него може да се стигне само от собствеността на Пулев. Така искането на кмета на „Витоша“ бе утвърдено със само един глас „против“ (на Борис Бонев ) и с три гласа „въздържал се“ (на „Демократична България“).

Кметът на район „Витоша“ в София Теодор Петков предлага Столичният общински съвет да продаде на боксьора Кубрат Пулев без търг и конкурс общински терен в престижния район „Киноцентъра“ в Бояна. Цената на сделката е почти 116 000 лв.

През 2021 г. въпросната сделка вече бе обсъждана на сесия на СОС, като с гласовете на всички политически групи тогава тя бе отложена, за да се поиска становище от Направление „Архитектура и градоустройство“. Предложената тогава цена на сделката бе почти 116 000 лв. без ДДС, или по 185,6 лв. на кв. м.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата