Quantcast
София се отказа да дава още пари за скъпия си комуникационен сайт | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

София се отказа да дава още пари за скъпия си комуникационен сайт

Предложението за допълнително финансиране на "Ти си София" не събра достатъчно гласове
Обновена
12 700
Вносител на предложението е шефът на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева.

Столичният общински съвет не гласува допълнително финансиране от близо 80 000 лв. за съмнително скъпата комуникационна платформа на Столичната община- "Ти си София". Точката бе част от днешното заседание на съвета, но при гласуването проектът не събра необходимите гласове. Направи впечатление, че дори вносителите на искането за отпускане на още средства за "Ти си София" не се опитаха да защитят предложението си. Така целият дебат по темата започна и завърши с едно единствено изказване и то бе на общинският съветник от опозиционната формация "Демократична България" Яна Тодоранова. "Скандалът вече е налице. Вече са отпуснати 80 000 лв. за един статичен сайт, а сега се иска отпускането и на още. Това е скандална цена, невъзможна цена. Столична община има нужда от такъв сайт, но няма как да не изразя възмущението си", коментира тя. Последва гласуване, при което предложението за отпускане на още пари за платформата не събра необходимия вот, въпреки че сред вносителите имаше както общинари от управляващото мнозинство ГЕРБ - СДС-ВМРО, така и на опозицията БСП.   

 Както "Сега" писа, до вчера "Ти си София" въобще не функционираше, след което той скорострелно се появи онлайн. Адресът е https://youare.sofia.bg/.  В сайта обаче новините са до 20 януари, а публикуваната историческа, географска и комунална информация се дублира с тази в действащия сайт на общината- https://www.sofia.bg.  

Въпреки това Столичният общински съвет бе готов да даде още почти 80 000 лв. на „Ти си София“. Докладът за допълнителното финансиране бе внесен от председателя на групата на ГЕРБ Малина Едрева, от съветника от коалицията ГЕРБ-СДС д-р Антон Койчев, от Карлос Контрера от ВМРО и от лидера на групата на БСП Калоян Паргов. Предложението е за осигуряване на финансиране на „комуникационна платформа на Столична община и Столичен общински съвет“.

„Основната цел на „Ти си София“, която е на български и английски език, е да се наложи като основен и достоверен източник на информация за града ни в интернет пространството. Информацията е насочена към хора, които живеят в столицата, които са се преместили наскоро и започват бизнес тук, чужденци и туристи“, се казваше в мотивите. Идеята на „Ти си София“ е собствениците на обекти в града да могат да ги регистрират безплатно в някоя от 16-те категории на сайта.

Платформата „Ти си София“ бе създадена с решение на СОС от юли 2018 г., но на практика до вчера тя не можеше да бъде открита. Преди почти две години сайтът вече бе финансиран с 80 000 лв. без ДДС по програма „Култура“. За тази година Едрева, Койчев, Контрера и Паргов предлагаха „Ти си София“ да получи още 77 900 лв. „За да отговори на основната си цел, а и на нуждите на потребителите, комуникационната платформа трябва да се развива, налага и поддържа. Това изисква бюджет за 2020 г. в размер на 77 900 лв.“, пишат те.

От общата сума 24 000 лв. отиват  за техническа поддръжка, а 26 400 лв. - за изработка на визуални материали. 6 500 лв. са предвидени за преводи на английски, а 5 000 лв. - за по-добра видимост на сайта в търсачките. С още 16 000 лв. през т.г. Столичният общински съвет смяташе да плати за първоначалното популяризиране на платформата. „Създаването, развитието и поддържането на комуникационната платформа е ангажимент към гражданите на София и част от логичния процес на дигитална трансформация“, поясняват в заключение вносителите на предложението.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София спря временно ремонта със скандалните цени

27.11.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

3364 14
Тежък смог затисна София, но зелен билет няма

27.11.2020

1260 26
ЦГМ иска общественият транспорт в София временно да е до 22 ч.

27.11.2020

229 1

Коментари

Хулиган

Само 77 900 лева!

Не е ясно защо са икономисали 100 лева, че да ги закръглят.

Общинари, сър...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/13/kak-se-spravihme-s-taksata-za-reklama/

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Към края на столетието ще успеят. 

Вярвайте им!

sega_reader

Само не е ясно как така "Ти си софия" след като ти си от Куртово конаре и като се огледаш повечето хора си пътуват за родните места като се зададе празник.

Въобще в тая софия колко софиянеца има, това статистиката може ли да го каже.

Сега в столицата, а по-късно и в твоя град.

Очаквай проект"Ти си Стърчипишково".

Важното е да се усвояват пари.

Luckbox

Това хич не са много пари за един добър, функционален, богат сайт, па на всичко отгоре и за неговото популяризиране. 

Обаче ние няма да получим такъв сайт - ние за пореден път ще получим някаква тъпня на темплейт, който изглежда морално остарял преди още да е пуснат. Горе-долу като всичко, което администрацията ни може да сътвори. 

 

Pojar

Мда. Не са много пари ако искаме са гушим много. Иначе сумата си е доста надута и за дизайн и за СЕО.

Solace

Пари на вятъра. Вероятно от 2018 г. насам се плаща ежегодно за поддръжка на сайта.

А 6 500 лв. за преводи? В офиса от време на време се наемат преводачи, ако ни натисне времето и не сколасаме сами. Вземат по около 14 лв./страница. При такава тарифа 6 500 лв. стигат за под 500 страници. Е, за тези 500 страници ли трябва са се избамкат 80 хил. лв. (само за тази година)???

Zmeja

За кого е предназначен превода на английски?

Основната цел на „Ти си София“ е да се наложи като основен и достоверен източник на информация за града ни в интернет пространството.

Нали "Те не са София".

Pojar

Или си адски тъп или печелиш директно от това. Няма друго обяснение за изказването ти.

Интервал

Лично аз, вече имам сериозни подозрения, че е чат бот с базова функционалност и вградена функция да копира от ПИЦ и бившите вацови парцали :)

Mrx

 Каката от снимката гледа много тъжно. 80 000 лв.!? Аз ще им го направя за 8000лв. и на български и на английски и ще го поддържам за 1000 лв. на месец и на български и на ингилизки (той не работи на последния език).

редник

Не са разбира защо е това забавяне, обявяван ли е търг?...

Но това са "дребни пари" на фона на тези 9 000 000 лв:

 

Как се провеждат обществени поръчки в България? Само ако знаехте...

 

https://m.fakti.bg/mnenia/453796-kak-se-provejdat-obshtestveni-porachki-v-balgaria-samo-ako-znaehte

Wolf ACE

Ся, за 27000 лв основен ремонт ли ще му правите на тоя сайт или само маслото ще му смените 2-3 годишно?!

Като му гледам гиганския обем и сложността, спокойно може да мине със 1000 лева абонамент, в едно с хостинг, име и т.н...

 

 

Емил Станоев

Ето това се казва ограбване на обществени средства !! Това което е направено ние бихме го направили за  20000 лв  и даже и тази сума е много .. Но фандакова си има приятели който трябва да лапат !

Интервал

Що така? Това бяха - доказано и очевидно - много нужни харчове!
Както изтъкнаха и други, които са наясно с материята, това творение няма как да си струва парите и времето за изработка, но вероятно, реално са платени точните суми на реално работещите. Останалото е "усвоено" по веригата. След гласността с поредната хранилка, звената от веригата са се стреснали и е последвал временен запек. Няма страшно, всичко се помни по 3(три) дни, и скоро ще има нови и щедри обществени поръчки, които да компенсират издънката.
Интересно, как за няколко години, думите усвоено и откраднато, се превърнаха в синоними.
Работа, работа, работа!

Влез или се регистрирай за да коментираш