Медия без
политическа реклама

София е залята от сигнали за непочистени квартали и улици

Жалбите в контактния център на общината са повече от десет само за последните 24 часа

16 Апр. 2022
Снимката е изпратена в петък на Столична община от район "Слатина".
Снимката е изпратена в петък на Столична община от район "Слатина".

Въпреки че ежегодно данъкоплатците в София плащат десетки милиони лева на сметосъбиращите фирми, Столична община продължава да има сериозни проблеми с почистването на обществените пространства. Жалбите, свързани с тази дейност, са сред най-многобройните в столичния контактен център –call.sofia.bg. Само за последните 24 часа в него са подадени повече от десет сигнала за непочистени или зле почистени зони, за сметища, образували се от бездействието на споменатите фирми и др. От съдържанието става ясно, че много от писмата се подават не за пръв път и че предишните не са довели до никакъв резултат. Информация за проблеми с хигиената в общинския център през последното денонощие е постъпила от районите „Панчарево“, "Витоша", „Слатина“, „Сердика“ - 2 бр., “Триадица“, “Студентски град“, „Нови Искър“, "Люлин", „Средец“ и др.

„От няколко дни не са почиствани контейнерите за боклук“, сигнализират от район „Слатина“, към което прилагат и снимки.

"Боклукът от кофите е събран, но не се събира разпиления по улицата боклук", съобщава жител на "Люлин" 1 и също прилага снимка. 

 "От началото на месец април не е събиран боклука на ул. "Елин Пелин" в Драгалевци. Моля за съдействие", пишат от район "Витоша".

„Изпращам сигнал за ул. „Урвич“ в Панчарево, която не е почиствана от няколко години. Улицата е разделена на две части и пътеката, която ги свързва и прилежащите й части, са в боклуци от битов характер. Уведомих Община „Панчарево“ на 08.04, но оттам отказаха да вземат отношение“, пише в сигнала от район „Панчарево“.

„Междублоковото пространство на ул.“Мара Бунева“ №116А,Б,В е превърнато в сметище. Детската площадка няма кошчета, защото са издънени,а поставените чували се разпиляват от кучета и котки!“, сигнализират от кв. „Орландовци“ на район „Сердика“.

„Незаконно сметище в ж.к. "Студентски град" , между бл. 67А и новостроящия се комплекс „Мареа Скай“ в близост до улица „Крикор Азарян“, пишат от едноименния район. От район „Средец“ пък информират, че колите на почистващата района фирма събират боклука в най-натовареното за движение време. „Днес в петък около 15:00 часа има огромно задръстване на ул. "Солунска", предизвикано от камион на сметоизвозваща фирма за битов отпадък. Необходимо е контейнерите да се чистят рано сутрин, за да се избегнат задръстванията“, пише в тази жалба.

През януари 2020 г. Столична община приключи конкурс за сметосъбирането в София през следващите 5 години, в резултат на който бяха избрани почистващи фирми за седем от деветте столични зони. Тази обществена поръчка разпредели умопомрачителните 435 млн. лв. за хигиената в столицата. След приключване й голяма част от районите на София бяха дадени на фирми, свързани с бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка, както и на консорциуми около фирмата "Титан“ на Димитър Борисов и Иво Иванов и около братята Кирил и Георги Домусчиеви. Техни компании и преди отговаряха за почистването на големи части от столицата.

Само преди няколко дни пък приключи последния засега конкурс за избор на сметосъбиращи фирми. Както „Сега“ писа, Зона 8 на София, в която влизат "Младост" и по-голямата част от район "Триадица" (без частта, заключена между бул.„Витоша“, ул. „Позитано“, бул. „Христо Ботев“ и бул. „Патриарх Евтимий“), бе дадена на компанията ЗМБГ АД, която и досега чисти споменатата зона. Стойността на поръчката бе 73,921 млн. лева без ДДС. ЗМБГ АД се счита за свързана с братята Домусчиеви. Преди време същото дружество се наричаше „Заубермахер България“ ЕАД, което години наред поддържаше чистотата в „Младост“ и споменатата част на „Триадица“.

Зона 9 пък бе дадена на консорциума „Еко София груп“ ДЗЗД. Основен играч в него е компанията АЕС-Х ООД, която също има дълъг опит в почистването на София. Зоната обхваща районите "Витоша" и "Овча купел“, а цената, която кметството обяви готовност да плати през следващите 5 г., бе близо 70 млн. лв. без ДДС. За тази зона „Еко София груп“ ДЗЗД спечели срещу друг консорциум, който се счита за свързан с Домусчиеви- „София Юг“ ДЗЗД. Досега същият извършваше дейностите по сметосъбирането и извозването в Зона 9.

След обявяването на конкурса за двете зони гражданската организация „Спаси София“ изчисли, че цената от почти 144 млн. е почти двойно повишена в сравнение с предишната обществена поръчка за чистотата в същите части на града, проведена през 2017 г. "Спаси София" припомни, че стойността на новата процедура е нараснала с около 61 млн. лева в сравнение с конкурса преди 5 години. Според столичните активисти колосалният ръст на парите, които София се готви да плаща за почистването в споменатите зони, е предпоставка за кражби и злоупотреби. "Огромна нова кражба готвят ГЕРБ и Фандъкова. Тези поръчки най-често се дават на фирми, свързвани с Вълка и Домусчиеви. Липсва всякакъв контрол от страна на общината, а дейностите по почистване и миене често са изцяло фиктивни“, коментираха от „Спаси София“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата