Медия без
политическа реклама

София договорила скандални цени за монтаж и демонтаж на коледна украса

Споразумението е сключено със същата фирма, за която стана ясно, че взима по 5755 лв. за изграждане на уличен стълб за осветление

03 Февр. 2022

Столична община е договорила скандално високи цени за слагането и махането на коледната украса в София, съобщи  по Би Ти Ви общинският съветник Борис Бонев от гражданската организация „Спаси София“. Скъпата разценка е направена в същия договор за изграждане и поддръжка на осветлението в София, за който Бонев разказа преди дни. Споразумението е сключено отново с частните фирми „Лог Сиберия“, за която стана ясно, че взима по 5755 лв. за изграждането на уличен стълб, и с „Улично осветление“, чиято тарифа за същата дейност е по 1587 лв.

Оказва се, че сериозни разлики в цените на двете фирми има и при закачането и откачането на коледната украса в София. В район „Средец“, за който отговаря „Улично осветление“, поставянето и свалянето на една празнична светеща завеса струва 172 лв., показа Бонев. На отсрещния тротоар, вече в район „Оборище“, в периметъра на действие на „Лог Сиберия“, монтажът и демонтажът на същата завеса се извършва срещу 854 лв. За издигането и поставянето на светещ елемент върху уличен стълб пък „по-евтината" фирма е взимала по 55 лв, а „по-скъпата“ – 421 лв. „Тук въобще не става въпрос за инвестиции и за поддръжка. Говорим за най-обикновена дейност по слагане и по махане на една украса“, коментира Бонев. Като друг пример той посочи, че за омотаването на светещ новогодишен кабел около улична лампа Столична община се е договорила да плаща по 1 400 лв. на една от фирмите.

Зам.кметът на София по транспорта Кристиан Кръстев, който е възложител на поръчката за изграждането и поддръжката на осветлението, възрази, че Столична община не е плащала на „по-скъпата“ фирма пари за монтажа и демонтажа на коледната украса. „Г-н Бонев трябва да провери, че коледната украса не е възлагана на „Лог Сиберия“. В елемента, за който аз знам, че има дисбаланс в цените, ние сме делегирали бюджет за районите на „Лог Сиберия“. Така че Столична община не е ощетена. Да заповяда г-н Бонев, за да види, че в крайна сметка ние мислим, за да не направим допълнително разходи, които биха ощетили общината“, коментира той.

„Договорът с „Лог Сиберия“ е публичен и всеки може да види какви цени е договорил зам. кметът. Вие, г-н Кръстев, сте направил обществена поръчка, която е допуснала такива разлики в цените. Само случайността, че Столична община беше докарана до фалит през 2021 г. и не можеше да си плати сметката за ток, ги е възпряла от това да възлагат и за скъпите лампи, и за скъпата украса. Ако нямаше проблем с парите, бъдете сигурни, че щяха да си платят точно по тези тарифи“, отговори Борис Бонев.     

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата