Медия без
политическа реклама

София дава „Топлофикация“ на частна фирма за 35 г.

Опозицията се усъмни, че предстои процедура за предварително избран кандидат

07 Юли 2022
Илияна Кирилова

По предложение на управляващото мнозинство в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, и с техните гласове, както и на БСП, Столичният общински съвет взе решение да се обяви конкурс за външен инвеститор и мениджър на "Топлофикация София" за срок от 35 г. Дружеството ще остане общинска собственост, е записано в доклада. Компанията, от която се очаква да вложи пари и да управлява общинското предприятие, ще бъде избрана с процедура по Закона за обществените поръчки. Бъдещият инвеститор ще трябва да изгради нови когенерационни мощности от общо 480 мегавата, инвестицията в които се оценява на около 860 млн. евро. Конкурсът трябва да бъде обявен до 2 месеца след гласуваното решение. Дълговете на „Топлофикация“ са за над 1 млрд. лв. и са основно към „Българския енергиен холдинг“. За 2022 г. е предвидено дружеството да загуби нови 134 млн. лв.  

Против решението гласуваха групата на „Демократична България“ и Борис Бонев от „Спаси София“. От ДБ го нарекоха „процедура за скрита концесия на Топлофикация“. „Избраният изпълнител в обществената поръчка ще трябва да построи нещо, което е наречено енергийна мощност. Какво гориво ще ползва тази мощност, каква енергия ще произвежда, какво е количеството на тази енергия, къде ще е локацията? Нито дума. Същото е и за тези консултации, които фирмата ще предоставя на "Топлофикация". Тъмна Индия е какъв ще е предметът. Пълен законов абсурд е инвеститор да се търси по ЗОП. Обект на ОП е строителство, изпълнение, доставки на стоки. Избира се изпълнител на тези дейности. По реда на ЗОП не може да се избира инвеститор. Това е друг вид сделка, с която създавате повод за спекулации. Търсим човек, или вече го знаем кой е той, който да изгради една мощност и безпрепятствено да я ползва следващите 35 г. Явно има скрита информация и се търси място на едни пари – например от „Автомагистрали“, коментира Борис Милчев от ДБ.

 „СОС като принципал упражнява правото си да взема важните решения за съдбата на общинските дружества като „Топлофикация“. Дава се мандат на ръководството му да подготви по единствения възможен начин по ЗОП изпълнение на единствените конкретни и обосновани препоръки на международния консултант „Блек енд Вийч“. За да бъде спасено дружеството, то трябва да произвежда повече електричество. Съотношението в момента е 1 към 5. Печелившето съотношение би било 1 към 1. Това изисква огромни инвестиции, които не могат да се осигурят от дружеството, както и от Столична община. Затова се предлага възможността за смесена обществена поръчка, която е уредена легално“, отговори шефът на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ.

„Повече от десетилетие се говори как трябва да се случи тази когенерационна мощност. Избягвате да отговорите на въпроса каква е причината до този момент това да не се е случило. Несъстоятелен е аргументът, че не е важно това, че досега не се е случило, а е важно, че сега ще се случи. Прикривано ли е нещо, източвана ли е „Топлофикация“? Или не е имало административен капацитет в управлението на Столична община и на кмета Йорданка Фандъкова? Важно е да се отговори на тези въпроси. Както и да се опитвате да го облечете с думи, очевидно е, че де факто става въпрос за концесия на „Топлофикация“. Недопустимо е година преди края на мандата си ГЕРБ да вземе решение за 35 г. напред. Решението следва да се вземе от нов СОС и нов кмет, който се ползва с доверие от обществото. Имам съмнение, че след тази обществена поръчка един бобовдолски герой отново ще се появи в „Топлофикация“, добави Борис Бонев. 

За първа година "Топлофикация" ще има по-високи приходи от производство на електроенергия - 467.7 млн.лв., отколкото на топлинна - 414.75 млн.лв. Данните са от бизнес плана на дружеството за 2022 г., който също бе приет днес. Това ще се дължи на преференциалната цена, по която държавата ще изкупува електроенергията от софийското парно. Вместо по досегашната цена от 268 лева/мегаватчас, тя ще е по 1213 лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата