Медия без
политическа реклама

Служител във фирма за кредити е ръководил наказателна бригада

Той е организирал група, която е принуждавала чрез заплахи за убийство, побои и психически тормоз длъжници да внасят забавени вноски

19 Май 2022
БГНЕС архив

Служител на фирма за кредити се оказа ръководител на наказателна бригада за събиране на забавени вноски от клиенти на компанията. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата.

Към наказателна отговорност са привлечени общо 6 лица.Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за принудително събиране на кредитни задължения, действала на територията на София. От април 2021 г. те принуждавали чрез заплахи за убийство, побои и психически тормоз длъжници на кредитна компания да внасят забавени вноски по сключени договори за заеми.

В хода на действията по разследването, при извършени 13 претърсвания и обиски на помещения и лица, са намерени и иззети са документи и други доказателства за престъпната им дейност.

Приемането на специален закон, който да уреди работата на т. нар. колекторски фирми, вече е крещящо наложително и изглежда неизбежно. Преди дни вицепремиерът Корнелия Нинова събра експерти, които да подготвят правилата.

Ръководителят на групата, който е работел като служител в кредитната институция лично е организирал престъпното сдружение. Двама от участниците са осъждани, единият от които многократно, в т.ч. за отвличане.

До момента са установени и разпитани пред съдия 6-има пострадали. Очаква се в хода на разследването броят им да се увеличи.

Над 10 души са задържани от полицията в столичния квартал "Разсадника", предава БНР.  Това е станало, след като част от арестуваните са нахлули в офис на фирма за бързи кредити.  Те са отправили заплахи и са се държали агресивно.

С постановления на наблюдаващия прокурор на петима задържани е наложено задържане за срок до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата