Quantcast

Медия без
политическа реклама

Поне 10 са арестувани в офис за бързи кредити в София

Часове по-рано хора от такива фирми се биха и стреляха за 140 лв. дълг в Бургаско

14 Апр. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Над 10 души са задържани от полицията в столичния квартал "Разсадника", предава БНР. Това е станало, след като част от арестуваните са нахлули в офис на фирма за бързи кредити. Те са отправили заплахи и са се държали агресивно.  На място са изпратени полицаи, които са арестували участниците в скандала. 

Представители на фирми за бързи кредити се сбиха и стреляха пред дома на длъжник в град Средец, Бургаско, съобщи часове по-рано бургаската полиция. На 13.04., около 16.25 ч., в Районно управление - Средец е получено съобщение за сбиване между няколко мъже, възникнало пред дом № 6 на ул. «Гоце Делчев» в Средец. На място били установени двама служители от софийска фирма /на 31 и 56 години/, както и други служители от ямболска фирма /на 35 и 36 години/, разказва полицията.

Констатирано било, че екипът от софийската фирма посетил адреса на 23-годишен мъж от Средец, дължащ неплатена вноска по кредит в размер на 140 лв. Докато разговаряли с длъжника, пред дома му дошли и служителите от ямболската фирма, които се спречкали с колегите си. Кавгата прераснала в сбиване, като 31-годишният кредитосъбирач от софийската фирма произвел два изстрела със законно притежаван пистолет в краката на служителите от ямболската фирма, без да ги засегне. Задържани за срок от едно денонощие са двамата служители от софийската фирма. Оръжието, с което са произведени изстрелите, както и двете гилзи, са иззети. Установени и разпитани са и свидетели на инцидента. По случая е образувано досъдебно производство за хулиганство, пишат още от МВР.

В официалната информация на МВР навсякъде е посочено, че става дума за двубой между представители на колекторски фирми. Часове по-късно от Асоциацията на колекторските агенции в България обявиха обаче, че не било така, че "нито един от участниците в събитието не е бил служител и/или законен представител на колекторска компания" и че вече се били обърнали към министерството с молба за коректност при разпространението на информация и поправяне на допуснатата грешка". От Асоциацията твърдят, "че в голяма част от публикациите “колекторска компания” и “фирма за бързи кредити” се използват като синоними, а двете представляват различна по своята същност, обхват и режим на регулация дейност."

В същото време МВР обяви, че е арестувала мъж и жена в бургаски парк, които първо не си дали документите, после се заканвали, а накрая ритали полицаи и служебната кола. На 13.04. т.г. около 11.30 ч. в Първо Районно управление - Бургас било получено съобщение за това, че в Борисовата градина има лица, неспазващи противоепидемичните мерки. На място били установени мъж и жена, разхождащи две кучета, които не носели документи за самоличност и отказали да предоставят личните си данни за извършване на справка, твърди полицията

Впоследствие двамата отказали да изпълнят полицейските разпореждания, като при опит за задържане на мъжа същият започнал да се съпротивлява яростно и да отправя обиди, закани и заплахи към полицейските служители, което наложило използването на физическа сила и помощни средства - белезници. След задържането на мъжа, жената отправила закани и заплахи и нанесла удар с крак по задната броня на служебния полицейски автомобил. Жената също е задържана, като по време на задържането нанесла няколко ритника в областта на краката на единия полицейски служител. За задържането й също са използвани физическа сила и белезници. При отвеждането им в Първо Районно управление – Бургас, е констатирано, че мъжът е 29-годишен бургазлия, а жената – 23-годишна бургазлийка. На двамата са наложени актове във връзка с неизпълнение на полицейско разпореждане и неспазване на противоепидемичните мерки. Задържани са с полицейска заповед за задържане за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство за хулиганство.

В същото време прокуратурата се похвали, че след постигнато споразумение с Янко П. от София, съд му е наложил наказание  „Пробация“ заради нарушаване на карантина. Със съдебното решение му е постановена „задължителна регистрация по настоящ адрес“ за срок от една година; „задължителни периодични срещи с пробационен служител“, за срок от една година;  „безвъзмезден труд в полза на обществото“, за 260 часа в срок от една година и „Глоба“ в размер на 10 000 лева (десет хиляди лева).

Прокуратурата разказва, че на 05.04.2020 г., около 15:00 часа в София, той нарушил карантината. Тя му била наложена след завръщането му от Великобритания. Той обаче не спазил срока на 14-дневна карантина в дома си – гр. София, ж.к. „Канала“ и след като напуснал адреса, на който се изпълнявала карантината, пребивавал на обществено място, твърди още държавното обвинение. Той е осъден по бързото производство само за седмица.

Още по темата