Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет е нарушил закони в услуга на Радев заради Обзор

Направи го, за да не се занимава президентът с горещия картоф по създаване на нова община

12 Дек. 2023
Обзор все още е арена на политически страсти, засягащи водещите държавни институции.
FB/Референдум за община Обзор
Обзор все още е арена на политически страсти, засягащи водещите държавни институции.

Сервилното отношение на последния служебен кабинет спрямо Румен Радев заради отделянето на Обзор от Несебър бе потвърдено непряко от Върховния административен съд (ВАС). Вчера магистратите се произнесоха, че министрите на Гълъб Донев не са имали право да оттеглят по-ранно предложение до държавния глава за обособяването на нова община. А го бяха оттеглили, за да не се налага на Радев да трупа негативи от горещия картоф, пратен за решение.

Казусът стартира през зимата на 2021 г. Морският градец проведе референдум за създаване на нова община с още 6 близки села, подкрепен от 73% от гласувалите при 76% активност. Последва контрадопитване в част от селата за тяхно оставане към Несебър, също преминал със сходна подкрепа. Настанаха съдебни спорове, но на едно от последните си заседания правителството на ГЕРБ се произнесе в полза на новата община. Процедурата финално изисква указ на президента, след като той получи предложение за прекрояване на административните граници от кабинета.

Радев започна да тупа топката. Бавеше се с решението, като официалният му мотив бе да мине националното преброяване, защото докато тече то, по закон административни промени не се правят. Но се разсея и след като мина преброяването. За да дойде "внезапно" хрумката на служебните министри през април 2023 г., с която бе оттеглено предложението до държавния глава на кабинета на ГЕРБ. Сега състав на ВАС, чието решение може да се обжалва, обяви за нищожно именно това оттегляне. Делото бе образувано по искане на кмета на Обзор и други инициатори на отделянето.

Освен факта, че все някоя от категорично изразените народни воли ще бъде потъпкана, по казуса има и други съображения, които вероятно са повлияли на Радев да не иска да се занимава. Новата община не би отговаряла на критериите за административна единица - брой население, капацитет за административни структури и т.н. (тезата бе застъпена после и от Николай Денков). Въпреки това щеше да управлява атрактивни местности като Иракли и землището на Емона. Ясно личеше, че зад кампанията по отделянето стоят мощни местни бизнес интереси на ГЕРБ. От друга страна, и в момента доста общини не отговарят на изискванията, а и хората в Обзор очевидно искат да се отделят. В крайна сметка Радев се сниши от дълга да вземе отношение, а финално му услужиха неговите министри. Улеснен бе и от обстоятелството, че през това време ГЕРБ падна, а и доста други драматични процеси текоха в страната.

 

ТРАГИКО-КОМЕДИЯ

Характерът на действието на служебните министри бе ясен от първия момент, но сега е интересна юридическата страна на въпроса. Става ясно от съобщението на съда, че кабинетът е сторил нещо колкото комично, толкова и абсурдно. Из мотивите на ВАС:

Министерският съвет е този, който отправя предложение до държавния глава да утвърди промени на границите и центровете на административно-териториалните единици. Той не може да отмени акта си в разглеждания случай нито служебно, нито по искане на заинтересована страна. Нещо повече, веднъж след като е отправено предложението до президента за издаване на указ, изцяло в правомощията на този орган е да разреши отнесения до него въпрос. Нито конституцията, нито Закона за административно-териториалното устройство на Република България предвиждат правомощие на Министерския съвет да оттегля или отменя решенията си.

Още по темата:

Служебният кабинет отмени днес решение от март 2021 г. третото правителство на ГЕРБ), с което Обзор и шест околни села се обособяваха в отделна община. Нова административна единица така и не бе създадена, защото решението следваше да бъде скрепено с указ на президента.

 

И настоящият кабинет няма намерение да отдели Обзор в самостоятелна община. Това стана ясно днес на парламентарния контрол, в който участваше премиерът Николай Денков.

 

Още по темата