Медия без
политическа реклама

Кабинетът погази един от най-категоричните референдуми у нас

Министрите на Радев решиха Обзор да не става община, с което направиха услуга на самия президент

FB/Кметство Обзор
Обзор нямаше късмет.

Служебният кабинет отмени днес решение от март 2021 г. (третото правителство на ГЕРБ), с което Обзор и шест околни села се обособяваха в отделна община. Нова административна единица така и не бе създадена, защото решението следваше да бъде скрепено с указ на президента.

Радев протакаше, като по едно време заяви, че ще се произнесе след националното преброяване - административно прекрояване не може да се извършва, докато то тече. Но и след финала му замълча. Казусът бе доста сложен, защото бе подплатен и с две силно изразени граждански воли (референдум за отделяне от Несебър, последван от такъв само в селата за оставане), и налични законови ограничения за обособяването на общината. В крайна сметка днес министрите на Радев не просто решиха спора, но и направиха услуга на президента - произнесоха се, за да не се занимава той с горещия картоф, след като очевидно не искаше.

Решението бе съобщено пред журналисти от министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Той изтъкна едно от законовите положения, които са срещу новата община - тя би имала едва 2331 жители, доста под изисквания праг. Като друг мотив изтъкна евентуалната липса на финансова самоиздръжка.

Казусът бе изпъстрен с още много "за" и "против". Но равносметката е много тъжна за пряката демокрация. Един от най-категоричните местни референдуми у нас бе обезсмислен. Допитването за отделянето на Обзор през февруари 2021 г. премина при почти безпрецедентни стойности -  73% гласа "за" и активност от 76%. Ако пряката демокрация бе приоритет, Обзор щеше да бъде отделен, а селата, също така убедително провели контрареферендум, щяха да останат към Несебър.

Ключови думи:

Обзор, местен референдум

Още по темата