Медия без
политическа реклама

Контрареферендумът в Несебър категорично поиска запазване на общината

Вчера ЦИК разпрореди допитването да бъде спряно, но ОИК не се съобрази с решението

04 Юли 2021Обновена
Иракли е апетитна хапка.
Фейсбук
Иракли е апетитна хапка.

Контрареферендумът в селата край Обзор - Баня, Емона, Паницово и Козница, категорично се обяви за запазване на целостта на община Несебър. 134 от жителите в тях поискаха да останат в границите на сегашната териториална единица, 41 гласуваха "против". В проценти приблизително съотношението е 96:4. Избирателната активност бе 76% .

Контрадопитването се проведе в неделя. То обогати с прецедент пряката демокрация у нас. В 12 без 5 (събота следобед) Централната избирателна комисия (ЦИК) разпореди да не се провежда гласуването. ЦИК се позова на върнато от ВАС определение, с което бе оставена без разглеждане жалба на областния управител на Бургас Мария Нейкова срещу контрадопитването. Избирателната комисия в морския град обаче не се съобрази със софийския орган. ОИК - Несебър счете, че съгласно закона за прякото участие на гражданите на властта просто следва да изпълни волята на общинския съвет, насрочил допитването. Така в крайна сметка не се знае то ще бъде ли признато за законно.

Случващото се е част от несекващия екшън по отделяне от Несебър на северните й територии. През зимата се проведе референдум в Обзор и още шест села за формиране на самостоятелна община. Въпреки положителния му резултат и одобрението на правителството (решение, взето от кабинета на ГЕРБ), процедурата за новата териториална единица не е финализирана, защото президентът Румен Радев не подписа указ. Междувременно четири от селата започнаха да организират контрадопитване за оставане към Несебър. Така се стигна до сегашните баталии. 

Любопитното е, че целият казус има отношение към Иракли и курортното селище "Елените". Те са в землищата на Баня и Емона. В единия вариант ще бъдат управлявани от Обзор, а в другия - все така от Несебър. Другият интересен факт е, че хората с право на глас в четирите села са едва 226. Ако референдумът някога бъде признат за законен, ще се превърне в най-малочисленият, провеждан в България. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата