Медия без
политическа реклама

Божурище отхвърли с 97% добива на злато

В местния референдум участваха 59% от живеещите в общината

11 Юни 2024
Сред мотивите за движението срещу добива на злато бе, че на територията на "Златуша" има и много културно-исторически забележителности (на картата).
Сред мотивите за движението срещу добива на злато бе, че на територията на "Златуша" има и много културно-исторически забележителности (на картата).

С огромна спрямо средната за страната избирателна активност от 59% и с общо 96,81% от гласовете референдумът в община Божурище се обяви против извършването на проучвателни дейности и добиването на злато върху площ "Златуша". 

Своя вот са дали 4024 души от общо 6815 имащи право (59.04%). От тях 3896 (96.81%) са отговорили с "Да" на въпроса „Против ли сте Общински съвет-Божурище и кметът на община Божурище да издават и съгласуват устройствени планове и решения, касаещи територии за добив на метални полезни изкопаеми – подземни богатства, попадащи изцяло или частично в площта от територията на общината, определена в Решение №486/2018 г. на Министъра на енергетиката?“. Отговор "Не" са избрали едва 104 души.

ОИК-Божурище обяви предложението за прието, тъй като предварителните условия са били изпълнени - в референдума са участвали не по-малко от 40% от гражданите с избирателни права и с „Да“ са отговорили повече от половината от участвалите. Все пак решението може да бъде обжалвано пред Административен съд – София област в седемдневен срок.

Гласуването в Божурище всъщност бе 3 в 1 и се състоя в 12 секции на територията на общината - същите, в които бе и вотът за парламентарни и европейски избори. Инициативата за провеждането на референдума е по писмено предложение на всички общински съветници от Общински съвет – Божурище.

Мотивите на съветниците са свързани с договора за търсене, проучване и изпълнението на работен проект за търсене и проучване на полезните изкопаеми в площ „Златуша“, която е на територията Столична община и на общините Драгоман, Сливница, Божурище, Брезник и Перник.

Общественото движение срещу проучване и евентуално добиване на злато в района възникна, след като през март канадската компания за добив на злато Velocity Minerals обяви, че започва да проучва медно-златното находище „Златуша“. През март тя подписа подписа споразумение за придобиването на 75% от него с българското дружество „Зеленрок“, собственост на австралийската Raiden Resources.

Противниците на добива на злато започнаха усилена кампания за убеждаване на жителите на Божурище и района. Буквално минаваха от врата на врата за лични разговори с населението, организираха дори и благотворителен концерт. Сред  главните им мотиви бе това, че през "Златуша" минават много реки, които ще бъдат отровени при добивната дейност, а също и че съществуват много културно-исторически обекти, които ще пострадат.

След излизането на резултатите от вота в неделя един от главните организатори на движението срещу добива на злато - Горица Кръстанова написа във "Фейсбук":

"Печелиииииим! Ландшафта на снимката долу, чистата ни вода, чистия ни въздух, подпомагащ пречистването на софийския, децата, чистата ни съвест, че сме направили нужното, достойнството ни на горди жители на тази община си остават нашето ЗЛАТО! Тука друго злато няма! Децата ни вече знаят как се прави! Можем да спим спокойно и да поемем глътка въздух!

Това го направихме НИЕ гражданите! НИЕ ОБЕДИНЕНИ! Не чакахме, не се страхувахме, не го играхме "въздържал се", не повярвахме, че мача е свирен! Показахме как се прави!"