facebook
twitter

Икономика

Бизнесът вижда нова криза, а премиерът - опашка от инвеститори

Бойко Борисов обеща 50 млн. лв. за ново Околовръстно на Божурище, защото "всичко отива на Запад"
1787
Снимка: БГНЕС
Премиерът Борисов пак се размечта за пътища. "Трябва да направим околовръстен път, който да свърже от двете страни Божурище, обикаляйки града, и да го свържем с магистралата за Сърбия, защото всичко отива на Запад", заяви той.

България вече е в криза, износът се свива, а производството върви надолу. Това стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев пред БНР в четвъртък. Нещо повече, той не изключи, че има признаци на задаваща се рецесия. Според премиера Бойко Борисов обаче чужди фирми имали голям интерес към България и по-специално към индустриалната зона в Божурище. Вчера той откри дистрибуционен център на голяма западна компания в града и каза, че "не мога да пусна инвеститорите, защото трафикът ще блокира живота в Божурище". След това обеща да бъде изграден околовръстен път до индустриалната зона край града.

"Веднъж трябва да спасим Божурище, втори път - трябва да не отпъждаме инвеститорите", мотивира се премиерът. И допълни в присъщия си тон: "Асфалтът яде ли се, не се ли яде, със сигурност създава милиарди инвестиции и хиляди работни места".

Едрият бизнес обаче е на друго мнение и смята, че застоят чука на вратата. "За индустрията въпросът дали идва криза не стои - всъщност кризата дойде", заяви Васил Велев. Той посочи, че за юни статистиката е отчела спад на износа с 6.4%. Намаление има и при индустриалното производство. Стопанската конюнктура също е на минус. За първи път от много време насам несигурността за бъдещото развитие е изпреварила проблема с липсата на работна ръка.

"И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите - и то от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната", прогнозира Велев.

Той изтъкна, че за България има два варианта. "Единият е да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата. Вторият е да се каже честно на хората да бъдат по-разумни", обясни той.

Премиерът Борисов обаче явно предпочита първия вариант и отново се отдаде на пътно проектиране. Новият път край магистралата за Сърбия ще струва над 50 млн. лв. и проектът за него вече е готов. "На министрите съм дал в най-кратки срокове да започнат процедурата, трябва да се отчуждават и земи", обясни той.

Все още няма коментари

Още

Изследвания на бедността взеха Нобеловата награда за икономика

14.10.2019

829 5
Работодателите са против смяната на трудовите книжки

03.10.2019

1400 4
Бюрокрацията убива предимствата на ниските данъци в България

02.10.2019

Жечко Димитров

1057 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×