Медия без
политическа реклама

Бизнесът вижда нова криза, а премиерът - опашка от инвеститори

Бойко Борисов обеща 50 млн. лв. за ново Околовръстно на Божурище, защото "всичко отива на Запад"

13 Септ. 2019
Премиерът Борисов пак се размечта за пътища. "Трябва да направим околовръстен път, който да свърже от двете страни Божурище, обикаляйки града, и да го свържем с магистралата за Сърбия, защото всичко отива на Запад", заяви той.
Снимка: БГНЕС
Премиерът Борисов пак се размечта за пътища. "Трябва да направим околовръстен път, който да свърже от двете страни Божурище, обикаляйки града, и да го свържем с магистралата за Сърбия, защото всичко отива на Запад", заяви той.

България вече е в криза, износът се свива, а производството върви надолу. Това стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев пред БНР в четвъртък. Нещо повече, той не изключи, че има признаци на задаваща се рецесия. Според премиера Бойко Борисов обаче чужди фирми имали голям интерес към България и по-специално към индустриалната зона в Божурище. Вчера той откри дистрибуционен център на голяма западна компания в града и каза, че "не мога да пусна инвеститорите, защото трафикът ще блокира живота в Божурище". След това обеща да бъде изграден околовръстен път до индустриалната зона край града.

"Веднъж трябва да спасим Божурище, втори път - трябва да не отпъждаме инвеститорите", мотивира се премиерът. И допълни в присъщия си тон: "Асфалтът яде ли се, не се ли яде, със сигурност създава милиарди инвестиции и хиляди работни места".

Едрият бизнес обаче е на друго мнение и смята, че застоят чука на вратата. "За индустрията въпросът дали идва криза не стои - всъщност кризата дойде", заяви Васил Велев. Той посочи, че за юни статистиката е отчела спад на износа с 6.4%. Намаление има и при индустриалното производство. Стопанската конюнктура също е на минус. За първи път от много време насам несигурността за бъдещото развитие е изпреварила проблема с липсата на работна ръка.

"И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите - и то от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната", прогнозира Велев.

Той изтъкна, че за България има два варианта. "Единият е да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата. Вторият е да се каже честно на хората да бъдат по-разумни", обясни той.

Премиерът Борисов обаче явно предпочита първия вариант и отново се отдаде на пътно проектиране. Новият път край магистралата за Сърбия ще струва над 50 млн. лв. и проектът за него вече е готов. "На министрите съм дал в най-кратки срокове да започнат процедурата, трябва да се отчуждават и земи", обясни той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата