Медия без
политическа реклама

Радев и кабинетът не може повече да мижат в спора Обзор - Несебър

Страстите "за" и "против" новата община не стихват

03 Апр. 2022ДИЯН ИВАНОВ
FB/ Кметство Обзор
Красивият Обзор е арена на люти политически страсти.

Президентът Румен Радев и правителството не може да се снишават повече по горещия спор за обособяването на община Обзор, показаха последните местни събития. И Обзор, и административният център Несебър не смятат казуса за приключен. Те искат действия от "Дондуков" 1 или 2, макар обитателите на двата адреса удобно да си правят оглушки.

Темата се вихри през цялата 2021 г. година, премина през референдум, контрареферендум, насрещни протести и безброй перипетии. Накратко може да бъде разказана така: огромното мнозинство от жителите на Обзор и неговата управа искат да се отделят заедно със селата Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница; в посочените села преобладаващото мнението е противоположно, както и на общинското ръководство на Несебър. Спорът въобще не е безобиден, тъй като касае апетитното крайбрежие на Иракли и Елените. ГЕРБ подкрепя отделянето на Обзор и се погрижи едно от последните решения на неговото правителство да е в полза на новата община. За да я има обаче, е нужен и указ на президента. А Радев хитро протака с мотива, че през година на преброяване прекрояване на административни граници не може да се правят. Досега президентът не е изразявал становище в същността на темата. Вероятно е воден от желанието да не влиза в игрите на ГЕРБ, но и да не си навлича критики от която и да е от страните - още повече през изборна за него година. 

Президентският вот и преброяването обаче приключиха, а хората и от двете страни на барикадата яростно държат до днес на своето. Обзор в момента опитва кампания на натиск спрямо Радев - върви подписка с искане да издаде указа, с който правителственото решение от март 2021 г. да се обнародва.; подготвят се и многобройни протестни писма, които да засипят президентската канцелария. Преди 4 дни пък в Несебър се проведе митинг под егидата на кмета Николай Димитров. Искането бе да се запази целостта на общината, а за целта той е настоял пред сегашното правителство да отмени решението на кабинета на ГЕРБ. Не е ясно какво мисли премиерът Кирил Петков по темата. Хич не му бе до нея по-рано и на служебния министър-председател Стефан Янев.

Самият Николай Димитров, макар и дългогодишен кмет, никога не е бил харесван от партията на Бойко Борисов. През 2019 г. той куриозно спечели изборите от ареста, натикан в него, за да ги загуби. Димитров победи още на първи тур, а тази драма също има отражение върху сагата с Обзор.

Още по темата