Медия без
политическа реклама

И настоящият кабинет отряза Обзор за отделяне от Несебър

В парламента премиерът Денков изреди мотивите, с които служебният кабинет отказа на градчето да е самостоятелна община

07 Юли 2023
Обзор иска да управлява ресурсите си, включително живописното крайбрежие, но среща отказ.
FB/Кметство Обзор
Обзор иска да управлява ресурсите си, включително живописното крайбрежие, но среща отказ.

И настоящият кабинет няма намерение да отдели Обзор в самостоятелна община. Това стана ясно днес на парламентарния контрол, в който участваше премиерът Николай Денков.

Бурната двугодишна сага по отделянето на Обзор от Несебър до момента протече така: в градчето и шест околни села се проведе успешен референдум за обособяването им в община; правителството на ГЕРБ (третото на Борисов, малко преди да падне) прие решение за нова община, макар успоредно в селата да се бе провело и успешно контрадопитване - срещу отделянето; за създаване на община финалното действие е указ на президента, но Румен Радев тупаше топката; държавният глава все някога следваше да се произнесе - но тази пролет собствения му служебен кабинет го улесни, отменяйки правителствено решение от времето на ГЕРБ. През цялото това време преобладаващото мнение в Обзор (бизнес, кметството, редовите граждани) е, че самостоятелно градчето ще се развива по-добре, отколкото като придатък на нехаещия Несебър. А в селата считаха обратното, включително - че просто бизнесмени от Обзор искат да сложат на ръка на горските масиви, а и на крайбрежието (районът Емона - Иракли влиза в териториалния спор). 

Затова днес депутатът и граждански активист за пряка демокрация Даниела Божинова (ПП-ДБ) попита Денков ще бъде ли ревизирано решението на служебните министри. Без да взема страна, премиерът изреди мотивите, с които си послужи и кабинета на Радев - че Обзор няма да може да акумулира свои приходи, не разполага с нужната социална и техническа структура, а и населението е доста под прага, позволяващ да се създаде община (живеят 2331 души, а изискването е 6000). Денков сне отговорността от плещите си споменавайки, че министърът на регионалното развитие следвало да извърши анализ на ситуацията. И така в крайна сметка се разбра, че към момента темата на е приоритетна за кабинета, Обзор губи битката. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

община Обзор

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?