Quantcast

Медия без
политическа реклама

След призив на Радев започва подписка за референдум за 3 март

Няма да правим политическа партия на президента, отрекоха инициаторите

04 Септ. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС

Буквално дни след като президентът Румен Радев допусна, че 3 март като национален празник може да бъде защитен с национално допитване, инициативата за референдум вече е в ход.

На 1 септември държавният глава заяви, че 3 март е "червената линия на народното търпение" и запазването му ще бъде подсигурено "с всички демократични средства, ако се наложи, и с всенародно допитване“. Повод за изказването му е намерението на ПП-ДБ 24 май да бъде записан като национален празник в Конституцията, като замени отбелязването на 3 март. А днес група политици, журналисти и общественици обявиха, че създават инициативен комитет за провеждане на референдум.

Сред инициаторите има хора, които са били обвързани с президента в миналото. Става въпрос за евродепутата Петър Витанов, който беше изгонен от БСП, историка Искра Баева, бившия служебен спортен министър Весела Лечева, журналистите Мажд Алгафари и Велислава Дърева, бившия вицепрезидент Ангел Марин. Те участваха в инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Радев на последните президентски избори през 2021 г.

На 19 август Радев също беше коментирал остро казуса, като тогава заяви, че "народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен". Именно фразата за "народното движение" събуди подозрения, че случаят може да стане повод за създаване на политическа партия на държавния глава.

Днес организаторите на референдума категорично отрекоха, че полагат основата за бъдеща президентска формация. Петър Витанов посочи Радев като един от защитниците на 3 март, но отрече, че държавният глава е част от инициативата за референдум. "В инициативния комитет има хора, които са го подкрепяли, но и такива, които са го критикували", изтъкна евродепутатът по отношение на президента. И допълни, че инициаторите ще разчитат на подкрепата на всяка една институция.

Комитетът все още е в процес на сформиране и няма председател. Видима е обаче водещата роля на споменатия Петър Витанов. Засега организаторите на референдума нямат и конкретна формулировка на въпроса, който да бъде зададен на допитването.

Сред другите участници в комитета са бившият зам.-председател на парламента от "Атака" Явор Нотев, журналистите Явор Дачков и Виза Недялкова, акад. Иван Юхновски, левите политици Валери Жаблянов и Георги Кадиев, боксьорът Тервел Пулев, кметът на Калофер Румен Стоянов, който обяви, че представлява сдружението на кметовете на кметства, и др.

Следобеда в подкрепа на референдума се обявиха първо от ВМРО. Последва ги "Изправи се.БГ" на Мая Манолова, която е един от лидериге на коалицията "Левицата".

По-рано днес премиерът Николай Денков потвърди, че продължава да подкрепя вписването на 24 май като национален празник в Конституцията. По думите му, по въпроса трябва да се проведе политическа дискусия в Народното събрание. Иначе казано, според Денков обсъждането на темата трябва да остане част от конституционния дебат, както предвижда управляващото мнозинство.

Още по темата