Медия без
политическа реклама

Президентът обвини партиите и парламента във "властова булимия"

Ако не съществуваше рискът Радев да продължи да управлява, може би нямаше да направим кабинет с най-големия ни опонент", написа Л. Бориславова

19 Авг. 2023Обновена
Снимка БГНЕС
Снимка БГНЕС

В агресивна реч от връх Шипка по повод 146-годишнината от Шипченската епопея президентът, придружен само от съветниците си, нападна партиите и парламента, като ги обвини, че "похищават демокрацията". 

В кратък брифинг след офицалната му реч, в която призова народа да защити националния празник 3 март, Радев заяви, че няма да свика Консултативния съвет за национална сигурност след убийството на Алексей Петров, така както призова премиерът Николай Денков.

"С кого да свикам КСНС?! С хората от записите и с техните ортаци от тъмните политически сенки ли? Не мисля, че е от полза за националната сигурност на страната" , отвърна ехидно президентът.

Той заяви, че е важно да се изясни каква е ролята на Алексей Петров в "стъкмяването на коалицията", какви ангажименти са поемани към него и какви постова са му обещавани, от кого и при какви условия. Вчера премиерът Денков и вицепремиерът Мария Габриел отрекоха да са водени разговори с Петров около съставянето на кабинета. 

"Потвърждава се максимата - когато държавата е слаба, мафията е силна", каза Радев и упрекна сегашните управляващи във "властова булимия". Президентът нападна управляващите и заради "омерзителни съглашателства", в които влизат, както и затова, че стават герои на скандални записи, а с поведението си "тласкат обществото към хаос и насилие".

Президентът се възмути пред журналистите, че "се публикуват черни списъци на граждани и журналисти, цензурират се медии, овладяват се МВР и службите за опорочаване на изборите, а политическият дебат се лумпенизира с участието на агитки", очевидно визирайки сблъсъкът преди 2 дни пред ПСА. 

В словото си по време на официалната церемония президентът призова на бунт срещу промяната на националния празник на България и срещу "похищаването на демокрацията".

"Трети март е червената линия на нашето търпение. Днес казваме: Стига!  Народното движение няма да допусне 3-ти март да бъде заличен, националната памет - изтрита, а българската държавност - разградена!", заяви президентът Румен Радев в словото си на връх Шипка.

"След "Епопея на забравените" няма да допуснем тези, които винаги са липсвали тук, на този връх, да ни натрапят "Епопея на зачеркнатите", каза Радев, призовавайки "всички сънародници с достойнство и демократично мислене да кажат Не! на разграбването на държавните и духовни устои на България; Не! на пълзящата цензура, доносничеството, подмолните скандали, чрез които се провокира похищение на Конституцията; Не! на превземането на институциите за користни политически и икономически цели".

От ГЕРБ, които станаха по-остри спрямо президента след "сглобката" с ПП-ДБ, реагираха рязко на неговото изказване. "Демокрация не може да се защитава с лицемерие, нито държавност може да се пази с разделение и с постоянно вдигнат юмрук!", пише в пост на Фейсбук страницата на партията. Така герберите намекнаха за подкрепата, която Радев оказа на протестите срещу кабинета "Борисов 3" през 2021 г.

Известният юрист Андрей Янкулов коментира във "Фейсбук" 

Коментар за президента публикува и Лена Бориславова :

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата