Медия без
политическа реклама

След натиск ГЕРБ спира свое решение за нов строеж в София

Жители на "Хладилника" заплашиха с протест заради общински терен, отстъпен на частна фирма за вдигане на поредна жилищна сграда

08 Септ. 2022
На последната сесия на СОС управляващите от ГЕРБ разрешиха строеж на нова жилищна сграда върху общински терен в "Хладилника".
Илияна Кирилова
На последната сесия на СОС управляващите от ГЕРБ разрешиха строеж на нова жилищна сграда върху общински терен в "Хладилника".

След като жителите на квартал „Хладилника“ в София се вдигнаха на протест срещу решение на Столичния общински съвет да даде на частна фирма общински терен за строеж на поредната жилищна сграда, управляващите в Столична община от ГЕРБ дадоха заден ход спрямо собствения си вот. От „Московска“ 33 съобщиха, че председателят на СОС Георги Георгиев, който е от групата на ГЕРБ в СОС, е предложил отмяна на решението за строителство на жилищна сграда върху имота на общинската фирма „Пазари Изток“. Решението бе взето по предложение и с гласовете на управляващите в София на последната сесия на СОС на 21 юли. Срокът за подаване на документи за участие в търга на "Пазари Изток" изтича на 9 септември. На сайта на дружеството обаче вече е публикувано съобщение, че се очаква решението за конкурса да бъде отменено. Преди това бе планирано на празното място в близост до местния мол да се построи жилищна сграда с търговски обекти и подземен паркинг с РЗП от поне 2550 кв. м. Минималната цена за правото на строеж беше 1.57 млн. лева без ДДС.

„Общинският терен в кв. „Хладилника“ ще бъде запазен за обществено ползване. Заедно с гражданите на място ще решим дали да направим обществен паркинг, от който имат нужда, или детска площадка“, съобщи Георгиев. От СОС допълват, че той и общински съветници от ГЕРБ-СДС са внесли доклад с искане за отмяна на решението, с което на „Пазари Изток“ се позволява да проведе конкурс за учредяване на право на строеж. Очаква се решението за отмяна на строителството да бъде взето на предстоящата сесия на общинския съвет на 16 септември.

„Вчера се срещнах с граждани, които живеят в жилищните сгради около имота. Категоричен съм, че една нова жилищна сграда на това място ще влоши качеството на живот там. Затова внасяме доклад, с който да отменим решението, с което се позволява на общинското дружеството да проведе конкурс за изграждане на жилищна сграда, в която трябваше да получи жилищни и търговски обекти“, обясни Георгиев. Пред гражданите той е разказал, че е направил проверка на цялата документация. Одобрената процедура е отговаряла на всички законови изисквания и необходимите отстояния са спазени, но ситуацията на място е различна и ново строителство не е целесъобразно. През следващата седмица Георгиев организира нова среща с гражданите от кв. „Хладилника“, на която ще се обсъдят техните предложения за какво да се използва общинският терен.

Преди дни жители на „Хладилника“ се организираха в социалните мрежи и предупредиха, че тази вечер ще блокират кръстовището на бул. „Черни връх“ и ул. „Сребърна“. Причината бе именно строежът, позволен от Столична община. "Чрез блокирането на движението искаме да изразим гражданската си позиция и да насочим вниманието на обществото, че с активното съдействие на Столична община "Пазари Изток" ЕАД се използва за продажба на общинска земя за строеж на апартаменти вместо за така необходимата социална инфраструктура - детски площадки, площадки за спорт, паркинг", коментираха инициаторите на протеста. Хората от района се възмутиха и че вместо да се изгради улицата по регулация през изминалите 10 години, със строежа Столична община ще блокира временния път, който е единственият транспортен достъп към няколко сгради - за пожарни коли, линейки, хора с увреждания и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата