Медия без
политическа реклама

Слави Трифонов пламенно защити агресивния Петър Илиев

Лидерът на ИТН засили натиска към партиите на протеста да гласуват за проектокабинета му

09 Авг. 2021Обновена
Фейсбук

Лидерът на "Има такъв народ" - Слави Трифонов, чиято партия се опитва да състави правителство и даде в петък на президента Радев изпълнен мандат, се опитва да прехвърли отговорността си за евентуален крах в сряда в парламента, на Демократична България и на "Изправи се. БГ! Ние идваме!". Днес само едната от двете т. нар. формации на протеста - ИБГНИ реши да не подкрепи проектокабинета на ИТН, а във вторник окончателната си дума ще дадат ДБ и БСП. На този фон, Трифонов обяви отново чрез страницата си във Фейсбук, който му стана основен канал за комуникация, че "Подкрепата от така наречените "партии на протеста" към правителството на "Има такъв народ" е повече от логична". А следобед пък ги нападна, че "са играчи на статуквото" и че си търсят само повод да не застанат зад предложените министри, като повод стана сутрешното интервю на кандидата му за вицепремиер и силов министър Петър Илиев.

Натискът 

Трифонов дава и няколко свои аргументи , като сред тях са необходимостта да "да се изтрие и да се спре моделът ГЕРБ", съдебната реформа, планът за възстановяване, преизчисляването на пенсиите и подготовката за евентуална Covid-криза.

"Първо. Тотално трябва да се изтрие и да се спре моделът ГЕРБ. Да бъдат анализирани всички грешки и кражби и безусловно да бъде въздадена справедливост. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

Второ. Трябва да бъде осъществена съдебна реформа и да бъдат премахнати специализираните съд и прокуратура. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не", твърди той в поста си.

И продължава с изреждането на безспорните, според него, теми: "Трето. Максимално бързо да бъде представен пред Европейската комисия планът за възстановяване и развитие, защото българската икономика се нуждае от тези пари. И това е важно и за държавата, и за всички българи. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

Четвърто. Преизчисляване на пенсиите, за да могат възрастните хора в България да живеят малко по-достойно, от начина по който живеят в момента. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

Пето. Най-после да има сериозна реформа в здравеопазването и най-важното - държавата да бъде подготвена за евентуална нова здравна криза с Covid -19. Освен това закупуване на необходимия брой медицински хеликоптери, защото това касае живота и здравето на всички наши сънародници. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

Шесто. С партиите на протеста, в рамките на разговорите, които „Има такъв народ“ води с тях, беше постигнато и съгласие по много въпроси, касаещи земеделието, образованието и фискалната политика"

Накрая обобщава: "Така че, ако партиите на протеста не гласуват правителството на „Има такъв народ“, причината няма да е несъгласие по някой от изброените казуси, а някаква друга. Не мога да зная и не желая да гадая каква. Но резултатът ще бъде спиране и забавяне на всички реформи, обективно погледнато, предателство от страна на партиите на протеста, нови избори и радост за ГЕРБ и партиите на статуквото, както и невъзможност от страна на партиите на протеста да обяснят на българския избирател защо му причиняват всичко това".

 

Трифонов: И аз съм агресивен

И въпреки че ги притиска за подкрепа, Трифонов следобед излезе с остър коментар срещу трите формации - ДБ, ИБГНИ и БСП, а повод стана сутрешното интервю на кандидата му за вицепремиер и силов министър Петър Илиев. Отново в профила си във Фейсбук, той пламенно защитава избраника си. Ето какво пише лидерът на "Има такъв народ":

"По повод на сутрешното интервю на Петър Илиев в Нова телевизия, разбрах, че той се бил държал агресивно. Не видях много хора да коментират това, което той е казал, а коментират как го е казал. Значи, ако разбирам правилно, явно съществуват хора, които предпочитат сладко да ги лъжат, вместо агресивно да им казват истината.

Е, аз не съм от тези хора.

Само да ви припомня, че Петър Илиев е преподавател по конституционно право, говори три езика, не е бил никога във властта, не е бил министър в нито един кабинет на Бойко Борисов, не е участвал в обществени поръчки, не е предлагал Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а е бил адвокат на годината.

Запознах се случайно с него, когато правихме референдума и моите впечатления са, че той е смел, отговорен, лоялен, добър баща и добър съпруг. И ако е агресивен, това е явно, когато има причина и основание. А между другото, ще ви призная, че и аз съм агресивен.

Ще кажа нещо и на „Демократична България“, „Изправи се! Ние идваме!“ и БСП. Ако пак ще използвате Петър Илиев, само и само да не подкрепите правителството на „Има такъв народ“, явно си мислите, че никой не прави разлика между повод и причина. Петър Илиев е поводът, който си търсите, а причината е, че всички вие явно сте играчи от статуквото и за нищо на света не можете да приемете някой да ви се бърка в така наречената „политика“. Ами добре, хайде да видим какво ще стане!"

По повод на сутрешното интервю на Петър Илиев в Нова телевизия, разбрах, че той се бил държал агресивно. Не видях много...

Posted by Слави Т. Трифонов on Monday, August 9, 2021

 

Още по темата