Медия без
политическа реклама

Ива Митева: Или правителство на ИТН в сряда, или никакво

Председателката на парламента изключи възможността за трансформиране на служебното правителство в редовно

07 Авг. 2021
Ива Митева не вижда възможност за друго правителство освен на нейната партия
БГНЕС
Ива Митева не вижда възможност за друго правителство освен на нейната партия

„Очаквам кабинетът на ИТН да бъде гласуван в пленарна зала на редовното заседание идната сряда", заяви пред БНР председателката на парламента Ива Митева. Тя прогнозира, че ако кабинетът на ИТН не мине, отиваме на избори, с което изключи възможността служебното правителство да се трансформира в редовно, както предлага БСП.

"От заявките на парламентарни групи разбирам, че за да обмислят решението си, искат малко време, което могат да използват дотогава”, каза тя и уточни, че до провеждане на избора в Народното събрание има възможност за смени в състава на предложеното правителство. „Политиките ни са амбициозни и съвпадат с много от другите партии. Това са политики, които хората очакват. Имената в проектокабинета са нови, да, но нали това искахме - млади и неопетнени хора. Смятам, че като цяло съставът е много добър”, заяви Митева.

„Вярвам, че в парламента ще се върне истинският дебат. Виждам, че започваме да работим, да търсим съгласие и единение по темите”, обясни председателката на НС. „Когато сме политици, трябва да внимаваме какво говорим и какво правим”. Така Митева отговори на въпроси, свързани с Петър Илиев, Момчил Иванов, Слави Трифонов. „Трябва да започнем да работим заедно по теми - образование, здравеопазване, правосъдие, които са важни за всички хора. Главният прокурор е уреден в Конституцията. Категорично всички сме за това, че не може да има вече единна и централизирана прокуратура, тази пирамидална структура трябва да приключи. Аз съм участвала във всички промени в Конституцията - от първата през 2003 година, но от пет поправки - четири са свързани с правосъдната система. Къде сме ние? Там, в 2003 година! Правени са един поправки, които не са решили проблемите ни”, обясни тя.

 

Още по темата