Медия без
политическа реклама

Шествия в България почетоха празника на Украйна

Непоклатима подкрепа за Украйна изрази Мария Габриел

24 Авг. 2023Обновена
Посланик Олеся Илашчук (с тъмните дрехи) поведе шествието в София
БГНЕС
Посланик Олеся Илашчук (с тъмните дрехи) поведе шествието в София

Денят на независимостта на Украйна, честван на 24 август, бе отбелязан широко и у нас. В 16 часа в Градската градина започна благотворителна инициатива, последвана от концерт. Фасадата на Народния театър осветена с цветовете на украинското и българското знаме - това бе друго мероприятие. А най-посетените събития бяха шествия в София и Пловдив с участието  на украинци и българи.

„Тази година няма как да празнуваме, защото Русия воюва с мирни граждани. Свободата и независимостта са в кръвта на украинците. Ние искаме да кажем на българите - благодарим ви за подкрепата“, заяви на шествието в София украинката Олена Коцева, цитирана от БТА. Хората се събраха в градинката на площад "Възраждане" до паметника на поета и общественик Тарас Шевченко, след което бяха поведени от посланик Олеся Илашчук.

Под тепетата шествието се проведе на главната улица, имаше и концерт. "Това е престъпление срещу човечеството. Непредизвикана агресия, на която трябва да се сложи край. Аз съм българин, но подкрепям украинската кауза, защото биейки се за Украйна, украинците се бият за цяла Европа", каза мъж пред БНР - Пловдив.  

"Слава на героите на Украйна“, “Стоп на войната", бяха издигнатите плакати и на двете места. 

 

УСПОРЕДНО...

Проявите в София са само едно от събитията, заради които СДВР обяви днес засилени мерки за сигурност. Друго е мачът от турнира на "Лига на конференциите" между "Левски" и "Айнтрахт Франкфурт" в 20 часа на Националния стадион "Васил Левски". Очаква се и напрежение около Паметника на Съветската армия между охраняващите го с незаконния палатков лагер и хора, които смятат, че трябва да бъде демонтиран веднага.

 

ОФИЦИАЛНО

"България отново заявява своята непоколебима подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните признати граници! Солидарност с правителството и народа на Украйна в защитата на родината и общите ценности!", написа в мрежата X (бившата Туитър) вицепремиерът и министър на външните работи на страната ни Мария Габриел.

А в обръщението си към украинския народ президентът Володимир Зеленски заяви: "В голямата война няма малки неща. Няма ненужни. Няма маловажни. Това се отнася и за хората, и за действията, и за думите. Когато отбелязваме независимостта на Украйна, всеки може да я почувства в себе си. В тази борба е важен всеки, защото тя е важна за всеки. Това е независима Украйна". 

 

ИСТОРИЯ

На 24 август 1991 г. Върховната рада на тогавашната Украинска съветска социалистическа република приема Декларация на независимостта. Това поставя началото на съвременната украинска държава.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата