Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефът на МО забранил наркотиците заради трагедията на бул. Черни връх

До момента няма ремонтирана украинска техника в България, обяви военният министър

20 Авг. 2022Обновена
Министерство на отбраната
Служебният военен министър на връх Шипка

Военният министър Димитър Стоянов е бил провокиран да наложи забрана за употреба на наркотици в служебно време в армията от трагичния инцидент на бул. „Черни връх“ в София, при който Георги Семерджиев удари и отне живота на две млади жени. Впоследствие се оказа, че той е шофирал след употреба на наркотици. Това стана ясно от изявленията на военния министър пред журналисти по време на тържествата по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея.

„Провокиран бях от случая преди няколко седмици, когато шофьор, употреби наркотици, катастрофира и причини две жертви. Не искам българската армия да е тази, която ще постъпи по този начин“, обясни той и подчерта, че измененията в заповедта имат превантивен характер. Той посочи, че такава заповед има от 2010 г., сега тя е актуализирана и е включена употребата на наркотици, което, според министъра, е адекватно на действителността. 

 

Министърът на отбраната пусна на официалния сайт на ведомството заповед, с която забранява на военните да пият и употребяват наркотици в служебно време.

„Българската армия не употребява алкохол и наркотични вещества, но е свързана с пороците на българското общество, а Българската армия е част от българското общество. Естествено, че те се транспонират и сред военнослужещите. Нямаме завишение на такива инциденти. Тази заповед е с цел превенция“, подчерта Стоянов, цитиран от Би Ти Ви.

 

Лично аз съм против да даваме тежко въоръжение от българската армия на Украйна. Това обяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви служебният военен министър Димитър Стоянов.

Изследваме абсолютно всички възможни варианти по отношение на техниката на Военновъздушните сили. Това заяви още военният министър. Говорено с Полша за ремонт на авиационни двигатели за изтребители МиГ-29 и скоро министърът ще се срещне с полския си колега. „Влезли сме във връзка с израелски фирми, с посолства на страни, които експлоатират МиГ-29, и сега основната ни цел е насочена към Полша“, коментира Стоянов.

Шефът на МО обясни, че се работи и по друга платформа, която да замести този изтребител, и напомни, че наложените ограничения не позволяват ремонта на тази техника в Русия. „Изпратил съм писма до четири държави. Получих отговор от Швеция и Франция. Очаквам отговор от САЩ и Израел за платформа, която да замести МиГ-29 в този транзитен период, в който Военновъздушните сили няма да имат реални възможности да изпълняват задачите си“, отбеляза Димитър Стоянов. Той говори за времето, в което няма да може да се ползват МиГ-29, а новите F-16 няма да са дошли и да годни за бойно дежурство.

България е загубила 10 млн. долара от неполучени лихви от парите за първите 8 самолета F-16, защото не е открила сметка във Федералната банка на САЩ. Това обяви служебният военен министър Димитър Стоянов при представянето на екипа и приоритетите си.

Министър Стоянов заяви, че на територията на България не е ремонтирана украинска техника. Той посочи, че има сключено рамково споразумение и при осъществени такива дейности, населението ще бъде своевеременно информирано. 

Шефът на МО отново подчерта, че сред основните задачи на министерството е да направи всичко възможно да поддържа техниката годна. „Българските военнослужещи винаги са готови да откликнат в помощ на населението“, посочи той. Това лято многократно специализирани екипи оказваха помощ при гасене на пожари и обезвреждане на боеприпаси, открити в морето“, припомни министърът и отбеляза действията на военнослужещите по повод пожара в Казанлъшко, който възникна от военен полигон. „В потушаването на пожара край Казанлък участваха над 400 военнослужещи от 61-а Стрямска бригада и три вертолета от авиобаза Крумово. Пожарът възникна при обезвреждане на боеприпаси, открити в населено място, които бяха транспортирани и унищожени, тъй като нямаше как да останат на открито. Това е, което направиха военнослужещи от формированието за унищожаване на боеприпаси“, подчерта министърът. „Две денонощия военнослужещи от 61-а бригада съвместно със служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и други институции работиха, за да потушат пожара, не допуснаха да се стигне до по-тежки инциденти. Извършва се служебна проверка на случая“, посочи още той. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?