Quantcast
Военният министър: Аз съм против да даваме тежко оръжие на Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Военният министър: Аз съм против да даваме тежко оръжие на Украйна

Случващото се между Москва и Киев е пълномащабна война, обяви Димитър Стоянов
3 533
 bTV

Лично аз съм против да даваме тежко въоръжение от българската армия на Украйна. Това обяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви служебният военен министър Димитър Стоянов. Имам предвид МиГ-29, Су-25, зенитно-ракетни комплекси, ние нямаме достатъчно, за да гарантиране националната си сигурност, че да предоставяме това оръжие на Украйна, каза още той.

Други държави обаче, като например Полша, Словакия, Румъния декларираха, че дават много от съветската си техника на Киев, като за сметка на това получиха модерна западна техника, включително и ракетни комплекси. В България обаче всички политици и висши военни, очевидно и Стоянов, са против подобен подход и постоянно повтарят, че тежкото ни оръжие, което е на 40-50 години, е жизнено необходимо.

 

Стоянов припомни, че има решение на Народното събрание за оказване на военна помощ за Украйна и веднага след това даде да се разбере, че това може да е само ремонт на техника. Нашите военноремонтни заводи са готови и ако има заявка, да извършат ремонт на украинска техника, обяви Стоянов. От думите му стана ясно, че месеци след решението на НС не е ремонтиран и един украински танк дори, и че нищо от заложеното как щели да се ремонтирант поне 80 машини не е осъществено.

За разлика от бившия служебен премиер и бивш военен министър Стефан Янев, който е и негов стар колега и приятел от Президентството, Стоянов призна случващото се в Украйна за пълномащабна война. Той натърти и че потенциал има и в конфликта Сърбия и Косово, и че на фона на тези събития трябва българската армия да е в готовност и да се модернизира бързо.

 

По думите на Стоянов армията се нуждае от порядъка на 6 до 8 млрд., за да бъде модернизирана. „Нашите съседи активно се въоръжават, ние изоставаме в този процес. Затова и моят приоритет е модернизация на българската армия. Затова считам, че е необходимо тези средства да бъдат дадени“, каза Стоянов.

В момента българската армия притежава необходимия личен състав и техниката, която е осигурена от политическия ни елит, допълни министърът.

По думите му обаче тази техника е морално остаряла. „Тя е от 80-те години, даже някъде по-стара, и между нас и нашите съюзници има технологична пропаст. Това е огромна пропаст, бих казал. Тази пропаст по един или друг начин трябва да бъде запълнена. Не може да се очаква тя да бъде запълнена само със съюзни ангажименти", каза още той.

Още

Русия прати военни на границата с Грузия

26.09.2022

Обновена

10847
И Сърбия не признава руските референдуми в Украйна

25.09.2022

2155
Мобилизацията в Русия едва ли ще промени хода на войната

24.09.2022

meduza.io

8200