Медия без
политическа реклама

Шефът на МО забрани на военните да пият и да се дрогират на работа

Той качи на сайта заповед, с която навсякъде в армията се забранява и продажбата на алкохол

19 Авг. 2022
МО

Министърът на отбраната пусна на официалния сайт на ведомството заповед, с която забранява на военните да пият и употребяват наркотици в служебно време. 

"В служебно време забранявам употребата на алкохол, наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества от военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, включително по време на занятия, тренировки, учения, мисии и операции", пише в документа.

Освен това министърът забранява и "продажбата на алкохол във всички столове, бюфети или други помещения за продажба на продукти и напитки на територията на военните формирования и в административните сгради в управление на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия".

 

 

Той се заканва, че при установяване на нарушение на забраната военнослужещите ще се отстраняват от военна служба. Ако пък военен се яви "в състояние, което не му позволява да изпълнява служебните си задължения, причинено от употребата на алкохол и/или злоупотреба с наркотични вещества", то ще му бъде налагано дисциплинарното наказание „уволнение“.

Лично аз съм против да даваме тежко въоръжение от българската армия на Украйна. Това обяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви служебният военен министър Димитър Стоянов.

Министърът забранява на военните и нещо, което е забранено на всеки гражданин, изначално по закон. Той пише, че забранява управлението на пътни превозни средства от военнослужещите в служебно и извън служебно време след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Очевидно той прави това, за да го запише също като основание за дисциплинарно уволнение от армията. 

България е загубила 10 млн. долара от неполучени лихви от парите за първите 8 самолета F-16, защото не е открила сметка във Федералната банка на САЩ. Това обяви служебният военен министър Димитър Стоянов при представянето на екипа и приоритетите си.

 

Още по темата