Медия без
политическа реклама

Шефът на кабинета на Радев: Недопустимо е да се подслушва президент

Няма повод за импийчмънт, смята Калоян Методиев

02 Февр. 2020
Снимка: БГНЕС

"Моето мнение е, че тази комуникация трябва да върви по всякакви институционални канали. Тя трябва да върви не само между президентството и прокуратурата, и между президентството, правителството, Народното събрание, защото в крайна сметка всички работим в интерес на българското общество, на неговото развитие". Това заяви пред БНТ Калоян Методиев, началник на кабинета на президента Румен Радев. Думите му са по повод обявеното от прокуратурата тази седмица, че прекратяват всякакви контакти с президентството до произнасянето на Конституционния съд.

Главният прокурор Иван Гешев поиска от КС да тълкува кога държавният глава може да бъде проверяван, кога разследван и какво да се прави при установяване на престъпление.

Калоян Методиев смята, че обществото ни е в тежка ситуация в следствие на резултатите от управлението. Проблеми за решаване в държавата има и ми се струва, че трябва да се работи в тази посока, каза още той.

"Президентството винаги е било отворено за комуникация, за диалог, но без да прави компромис с истината и с посочване на реалните проблеми", обясни Методиев.

Случилото се през седмицата той определи като атака от гледна точка на президентската институция, още с питането да Конституционния съд, а след това и с оповестяването на СРС-ата, свързано със спряното досъдебно производство, касаещо Радев.

"Не бих казал, че това нанесе имиджови щети на президента. Напротив, президентът в очите на обществото влезе в ролята на жертва, на човек, който е атакуван заради принципни позиции, а не заради нещо съществено и форсмажорно", каза Методиев.

Според него няма данни за импийчмънт на президента. Става въпрос за административно-трудов казус назад в миналото, смята Методиев.

"Не може да се подслушва президент, а още по-малко да се размята в публичното пространство. Фактите са безусловни, подслушван е държавният глава, съхранявано е това СРС, вкарва се в публичен оборот. Това нещо е недопустимо. Нито една държава не трябва да си го позволява когато има претенции за държавност, за законност, за спазване на институционална култура, която да гарантира доверие на гражданите в държавата. Ние разбиваме и последното остатъчно доверие, което има това общество, в институциите. А свършили доверието на едно общество към държавата, това означава само едно нещо - криза, революция, улица", обясни Методиев.

Той каза, че има още много въпроси, които очакват своя отговор. Имаме едно парче от разследване, не става въпрос за нещо сериозно, смята той.

"Премиерът е най-овластеният човек в държавата и това, че се опитва да се дистанцира и да излезе от цялата ситуация по никакъв начин не трябва да ни заблуждава, че той не е активен участник, защото подслушването като такова, управлението на СРС в сектор "Сигурност" е в прерогативите на министър председателя", каза Методиев.

Според него темата с подслушването трябва да стане централна за юристите.

"Тази година почна кризисно. Така и ще продължи заради серията нерешени проблеми, няма как и да бъдат решени. Вървим уверено към парламентарните избори, след това имаме и президентски избори. Нормално е да почнат и политическите размествания, всеки да прави сметки и да се опитва да извлече полза в ситуацията за себе си", допълни Методиев.

По думите му е нормално някой да го е страх от Радев и от възможността за втори президентски мандат. Началникът на кабинета на президента обясни, че Румен Радев посочва проблемите в държавата такива, каквито са.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата