Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сблъсъци между полиция и протестиращи пред парламента

Полицейски кордон препречи шествието до паметника на Незнайния воин, СДВР обяви протеста за нелегитимен. Има и един задържан

23 Септ. 2020Обновена

Posted by Сега on Tuesday, September 22, 2020

До сблъсъци между полиция и протестиращи се стигна малко преди полунощ на обявеното трето "Велико народно въстание" на Деня на независимостта на България. Демонстранти опитаха да избутат стоящите пред тях униформени, екипирани с щитове и каски в района на Народното събрание. Жандармеристите и полицаите, които са образували плътен кордон на няколко реда, не ги допуснаха, без при това да ги атакуват.

Дотук се стигна след като след проявите (речи, възгласи, прожекции на клипове по стените на околните сгради) в т.нар. Триъгълник на властта, част от протестиращите се отправиха към сградата на Народното събрание.

Те опитаха да минат оттам, на път за паметника на Незнайния воин, но се появиха тежко въоръжени полицаи и жандармеристи, които с кордон не допускат осъществяването на този замисъл.

Протестиращите започнаха да скандират обиди от сорта на "Еничари" срещу униформените, наред с виковете "Оставка" и "Мафия". Някои от демонстрантите призовават полицаите "да минат на страната на хората срещу мафията". Премина се в масово скандиране "Сваляй каските!". Униформените обаче не предприемат никакви действия срещу протестиращите, само стоят в кордон срещу тях.

Протестиращите изтъкнаха няколко пъти пред репортери от медиите, че отново има полицаи с каски, но без задължителните отличителни номера и баджове, за да не се знае самоличността им. Те претендират, че досегашната сграда на Народното събрание вече не е обект от национално значение и няма причина да не бъдат допускани граждани да отидат близо до нея. Чрез мегафон те опитаха да обяснят на полицаите, че искат да отидат до паметника на Незнайния воин, за да почетат героите, заради които днес се чества Денят на независимостта, както и, че протестът им не е забранен от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Това не промени поведението на полицията и няколкото хиляди, събрали се на площада не бяха пропуснати да минат от кордона. А пространството между сградата на БАН и тази на НС е запълнено с полицейски бусове и автомобили. Достъпът до паметника на Незнайния воин всъщност е блокиран по всички възможни пътища към, така че протестиращите не могат да минат отникъде, за да отидат до него.

Стигна се дотам, че протестиращите подадоха сигнал на спешния тел.112, с искане да дойде полицейски патрул, за да установи, че са нарушени правата на хората. След това репортерка на "Господари на ефира" се обади пред всички присъстващи в пресцентъра на СДВР, откъдето казаха че не знаят да има заповед хората да бъдат спрени и обещаха да направят проверка...

Демонстрантите настояват да говорят и с някой от началниците на полицаите и жандармеристите, но такива не се появяват. Срещу тях са само редовите служители.

Беше направен опит за телефонна връзка с Йорданка Фандъкова, но тя не отговори на обаждането, с което искаха да я питат дали е издавала заповед за забрана на шествието.

След това протестиращите се насочиха към тротоара покрай сградата на БАН, за да минат спокойно към паметника. Те призоваваха "Освободете тротоара, г-да полицаи", "изпълнявате незаконни заповеди!" и "Не ни нарушавайте правата на свободно придвижване", но това въобще не трогна униформените, които стоят срещу тях и не ги пропускат. Даже напротив - полицаите се събраха още по-нагъсто в зоната.

Точно в 22.56 ч. протестиращите се хванаха за ръце и опитаха да пробият кордона, натискайки и бутайки полицаите. Те обаче устояха на напъна, при това без да показват никаква агресия спрямо атакуващите ги демонстранти. Те не промениха пасивното си поведение дори и след като до тях бе взривена бомбичка, а също така бяха метнати и камъни.

Тази искра не предизвика тежки сблъсъци, а протестиращите се отказаха да натискат втори път, като продължиха да освиркват униформените и да скандират "Пуснете ни!". 

Няколко минути бе направен втори опит и сблъсъците тип "сумо" бяха подновени, при това само в участъка около тротоара край БАН, откъдето именно искаха да минат протестиращите. Този опит също бе неуспешен, след като жандармеристи и полицаи дружно отблъснаха напора с щитовете си. 

Третият опит за пробиване на кордона бе най-масиран, като в него се включиха повече от сто човека, но отново бе неуспешен - просто полицаите са се наредили много плътно на 7-8 реда в проблемния участък. Униформените нереагираха агресивно дори и след като отново по тях бяха метнати бутилки, камъни и други предмети, както и още една бомбичка. 

Постепенно хората започнаха да се разотиват, като на площада останаха няколко стотин човека. 

 

СДВР: Протестът пред Народното събрание е нерагламентиран

Протестът на площад "Народно събрание" е нергламентиран Това обяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев пред "Нова" тв.

"Вчера в следобедните часове е постъпило уведомление от младежката организация на „Да, България” както до нас, така и до Столична община. Има съгласувано разрешение за провеждане на протестни действия на площад „Независимост” и на паркинга пред БНБ. Това е единственото регламентирано протестно действие. Това, което се случва пред сграда на НС цели само ескалация на напрежението. Гражданите имат абсолютното право да достигнат до паметника на Незнайния войн по всеки един маршрут. Сградата на НС е стратегически обект от националната сигурност и няма как да минат през полицейския кордон”, каза Хаджиев.

Той добави, че има един задържан от протестиращите, като това е станало по-рано през деня - на изградените ГККП в района на протеста. "Получихме информация, че на протеста има провокатори", допълни шефът на СДВР. Полицейската дирекция пусна и видео на опитите за пробиване на кордона, заснето от охранителните камери.

 

----------------////-------------------

До този момент нямаше никакви проблеми между демонстрантите и полицията. Не се виждаха униформени с тежка екипировка, шлемове и щитове. На днешния протест обаче присъстващите полицаи не са тежко въоръжени. На всички подстъпи към зоната на протеста се проверяваха документите и багажа на хората, но нямаше никакви проблеми. Първият кордон полицаи, който охранява протеста, не беше е с каски и тежка екипировка, а със сигнални жилетки.

Самото "Въстание" започна започна в столицата в уречения час 17:00, но със слаба посещаемост. В началото хората бяха няколкостотин, но към 18.30 в т.нар. "Триъгълник на властта" достигнаха няколко хиляди човека. Има  групи с протестиращи и от провинцията - Русе, Ямбол, Шумен, Кресна и др. В разгара на митинга след 19.30 ч. присъстващите около 10 000.

Организаторите призоваха полицията да не допуска провокации и да не проявява насилие, както се случи на 2 септември, когато бе първото "въстание".  А пък от гражданското движение БОЕЦ, което е неизменен участник в протестите, които продължават вече 76-и ден, обявиха на страницата си във "Фейсбук": "Не искаме насилие, но ако мафията заповяда на полицията да дигне палките срещу нас, няма да отстъпим и за пролятата кръв те ще носят отговорност. С речи, молебени, безкрайни разходки и скандирания пред празни сгради не става".

Започваме 👊🇧🇬

Posted by Отровното трио on Tuesday, September 22, 2020

Пред събралите се хора говори евродепутатът от германската партия на зелените Даниел Фройнд, който е и зам.педседател на групата за борба с корупцията в Европарламента.

"Вие се борите за справедливост и против корупцията. Гласовете ви се чуват в Европа - заяви 35-годишният Фройнд. - В последните дни говорих с мнозина от вас, с политици, хора от неправителствени организации, с много млади хора които искрено искат да се преборят с корупцията. И ми направи впечатление, че тук има много млади хора, които са се върнали и са на улицата и искат да поемат съдбата си в своите ръце, не да мълчат, когато ги управлява един корумпиран елит. Като депутат една от задачите ми е да видя, че европейските пари се харчат правилно. Системната корупция не е проблем само в България. Политици се тъпчат с европейски пари и това е болест, която се разпространява. Трябва спешно да се преборим с тази болест".

Фройнд подчерта, че в Европарламента са наясно с това, че милиарди евро изтичат към частни джобове. "Трябва да се борим с корупцията реално, но някои национални правителства правят опити да блокират това - каза още той. - Затова се нуждаем от вашата помощ. Искам да благодаря на всички ви, че издигате глас срещу корупцията. Вашият глас постави на дневен ред борбата с корупцията в Брюксел".

Протестът на практика бе разделен на две части. Едната - под организацията на т.нар. Отровно трио (Минеков, Хаджигенов, Бабикян) и събрана около фонтана пред Президенството, където се редуват оратор след оратор. Другата част от протестиращите бе съсредоточена пред близката сграда на БНБ, където пък са привържениците на "Да, България", на БОЕЦ и др.

Протест се провежда и във Варна - в пространството пред драматичния театър и катедралата. Няколкостотин души първо направиха протестно ществие из улиците, след което се събраха на кръстовището. Те скандират "Оставка" и блокираха кръстовището на бул "Приморски" и бул. "Владислав Варненчик".

 

Posted by Инициатива "Правосъдие за всеки" on Tuesday, September 22, 2020

 

Всъщност "Велико народно въстание-3" започна още в ранния следобед в Русе. Там няколко души спряха движението с автомобилите си и образуваха своеобразен лагер в средата на кръговото кръстовище непосредствено преди Дунав мост. Те обявиха,че се солидаризират с "въстанието".

"Идеята е да затрудним максимално работата на държавата, тъй като няма как да блокираме премиера или някои от управляващите, защото те се крият. Никой не знае къде отиват, за да можем да им кажем директно какво мислим за тях. Ако някой е готов да даде друга работеща рецепта, бихме я изпълнили. Обикновено в България има 6 милиона специалисти как това да се случи, но никой не го прави, а си стоят вкъщи. Много от хората роптаят във "Фейсбук", но не излизат да протестират, което значи, че те са съгласни с това, което се случва“, заяви Митко Ружинов от протестиращите.

Исканията си остават същите, обявиха от блокадата на Дунав мост - оставка на правителството и на главния прокурор. Блокажът на движението бе до 16 ч.

Протест се проведе и пред сградата на посолството на САЩ в София. Той бе с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите настояват за подкрепа от страна на САЩ, като се обърнаха лично към посланика на държавата у нас Херо Мустафа. Пред посолството протестиращите разпънаха плакати с исканията си и скандираха "Оставка".

А още по обяд стана ясно, че внушителен брой полицейски служители ще бъдат ангажирани в охраната на "Велико народно въстание-3". На снимки и видеа в социалните мрежи се виждат огромен брой патрулни автомобили на полицията да се движат в стройна редица в София.

Парада на полицията за довечера. #оставка pic.twitter.com/q6zhaR1ICz

— Ilia Temelkov 😷🦄 (@soregashij) September 22, 2020

В предишните масови протести в центъра на столицата също бяха ангажирани униформени служители от цялата страна. Това остави впечатление, че заради мащабната мобилизация на полицаи, редица населени места останаха за няколко дни без адекватно полицейско присъствие и сигурност. Не е ясно колко струва на МВР въпросното командироване. Все още от вътрешното ведомство на са отговорили на въпроса на "Сега" какъв е броят на полицейските служители, които участваха в охраната на протеста на 2 септември.

 

Ключови думи:

полиция, МВР, протест

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Пилотът на изчезналия край Гърмен хеликоптер е загинал

22 Септ. 2023

Полицаят, застрелял 18-годишен крадец, може да получи обвинение

19 Септ. 2023

България експулсира предстоятеля на руската църква в София

21 Септ. 2023

Сарафов погна висш прокурор заради 103 забавени преписки

20 Септ. 2023

Военният министър: Дронът не е акт срещу страната ни

18 Септ. 2023