Медия без
политическа реклама

САЩ: Обучихме 5395 души от българските сили за сигурност

Имаме активни междуправителствени военни продажби с България в размер на 1,4 млрд.долара, съобщава Държавният департамент

01 Ноем. 2022

5395 души от българските сили за сигурност са получили официално обучение от САЩ. Това става ясно от документ на американския Държавен департамент, публикуван на интернет страницата му. 

От 2017 до 2022 г. Държавният департамент е предоставил по линия на програмата за Международно военно образование и обучение (МВОО) над 11,2 млн. долара, за да могат български военнослужещи да участват в курсове за професионално военно образование и техническо обучение заедно с американските си колеги. От 1992 г. 5395 души от българските сили за сигурност са получили официално обучение от САЩ, включително 1346 по линия на МВОО. На практика това означава, че са обучени близо 4000 човека от българските специални служби.

Според справката, САЩ имат активни междуправителствени продажби с България в размер на 1,4 млрд.долара по линия на програмата за чуждестранни военни продажби. От 2019 до 2021 г. САЩ са разрешили постоянен износ на отбранителни продукти за България на стойност над 28,8 милиона долара чрез преки търговски продажби.  

Посланик Джим О‘Брайън, който координира всички санкции, които налага САЩ, пристигна в България. Първата му среща беше с президента Румен Радев, което стана ясно от официално съобщение от президентството.

Повече от 15 години САЩ и България поддържат стабилно партньорство в сферата на сигурността като договорни съюзници, с общ ангажимент към сигурността на Балканите, Източното Средиземноморие и Черноморския регион, се посочва още в документа, представен от БТА. Там се добавя: "Съединените щати работят в тясно сътрудничество с България в свързани със сигурността дейности както на двустранна основа, така и чрез регионални и многонационални организации, включително НАТО, Европейския съюз, Евроатлантическия съвет за партньорство и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа".

Според документа през последните пет години Съединените щати са предоставили на България повече от 238 млн. долара помощ в областта на сигурността за повишаване на професионализацията на армията, капацитета на човешките ресурси, киберсигурността, освобождаването от съветско и руско оборудване, информираността за морските пространства и оперативната съвместимост в НАТО. На преден план в американско-българското партньорство в сигурността е споразумението за сътрудничество в отбраната между САЩ и България от 2006 г., което предоставя на американската армия достъп до, както и съвместно използване на няколко български военни съоръжения, сред които учебният полигон „Ново село“, и дава възможност за съвместно обучение на въоръжените сили на двете страни. Наред с това 10-годишната пътна карта за сътрудничество в отбраната, подписана през 2020 г., установява рамка за непрекъснато развитие на военната готовност и способностите на България чрез устойчиво отбранително сътрудничество.

В справката се отбелязва, че със закупуването на осем изтребителя „F-16“ разходите на България за отбрана са се увеличили до над три процента от брутния вътрешен продукт през фискалната 2019 г. Средните годишни разходи за отбрана на България продължават да се увеличават и са напът да постигнат до 2024 г. целта на НАТО от два процента от БВП. От финансовата 2017 до финансовата 2021 г. Държавният департамент е предоставил над 55 милиона долара чуждестранно военно финансиране за повишаване на способностите на България в областта на военното разузнаване, сигурните комуникации и отбранителната киберсигурност.  

В документа се отбелязва, че през 1993 г. България е станала една от първите страни, присъединили се към Програмата за партньорство с чужди държави на Националната гвардия на САЩ, първоначално създадена, за да подпомогне изграждането на връзки между САЩ и страните от бившия Източен блок и да професионализира техните армии. През последните 29 години България и американския щат Тенеси са участвали в над 600 прояви на военно сътрудничество, учения и културни мероприятия, които са насърчили оперативната съвместимост и взаимното разбирателство.  

България участва в многобройни двустранни и многостранни военни учения със САЩ. През 2021 г. е имало 127 прояви на военно сътрудничество между България и САЩ с повече от 1500 български участници, а над 1300 български военнослужещи са участвали в девет учения, спонсорирани от САЩ. Тези взаимодействия са помогнали за превръщането на България в по-способен съюзник и са допринесли за засилване на регионалното сътрудничество в отбраната, твърди Държавният департамент.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата