Медия без
политическа реклама

Само София остана без сглобка между ПП-ДБ и ГЕРБ

В Пазарджик и Благоевград събитията бяха заложени още преди вота, а тия дни дойде изненада от Варна

Кметът на Пазарджик Петър Куленски засега не може да се оплаче от сътрудничеството с ГЕРБ.
FB/Петър Куленски
Кметът на Пазарджик Петър Куленски засега не може да се оплаче от сътрудничеството с ГЕРБ.

4 месеца след встъпването на новата общинска власт единствено София, от областните центрове с кмет на ПП-ДБ, остана без сглобка между формацията и ГЕРБ. В Пазарджик взаимодействието е видимо, има го и в Благоевград. В двата града то бе заложено от разстановката още преди изборите. А през изминалата седмица изненадващо сътрудничество между ПП-ДБ и ГЕРБ бе проявено и във Варна.

Пазарджик дълги години бе управляван от Тодор Попов, като през есента той бе подкрепен от ГЕРБ. Но партията му "Новото време" се яви чрез самостоятелна листа за съветници, което показа, че все пак ГЕРБ и "Новото време" тичат в отделни писти. Кандидат-кметът на ПП-ДБ Петър Куленски пък успя на втори тур да получи подкрепа от всички останали партии и претенденти. Обединителната формула се прехвърли в общинския съвет после, но с добавка - съветниците от ГЕРБ. Целта бе да се маргинализира групата на "Новото време", която се оказа най-голяма по численост. При формулата "Всички срещу Попов и "Новото време"" ГЕРБ получи председателското място в общинския съвет. Така ПП-ДБ, ГЕРБ и други формации дирижират съвета. До момента "Новото време" не е правила особени проблеми на мнозинството.

В Благоевград ГЕРБ бе подкрепила кмета Илко Стоянов, но и той бе външен за партията. Това даде възможност в общинския съвет после ГЕРБ да се пришие към ядката на мнозинството, което е около ПП-ДБ и ВМРО (председателят на съвета е от "воеводите"). Стоянов е постоянно на мушката на кмета Методи Байкушев заради завареното наследство, но всичко това не е проблем за взаимодействието с ГЕРБ, именно защото Стоянов не е от партийните редици.

Във Варна до преди няколко дни ГЕРБ бе люта опозиция на Благомир Коцев. Но точно тя даде решаващата подкрепа за приемането на бюджета на града, след като преди това проектът на кмета бе бламиран. Първоначално Коцев и ПП-ДБ тръгнаха да правят мнозинство с "Алтернативата на гражданите" и "Възраждане". "Алтернативата на гражданите" получи председателско място в съвета. Не се появиха разпри между формацията и Коцев, след което дойде рамото от ГЕРБ. "След гласуването на бюджета може да се мисли за ново мнозинство в съвета“, каза вчера пред БНР председателят на общинския съвет Христо Димитров ("Алтернативата на гражданите"). Ще го има ли това ново мнозинство и какво точно ще представлява не се знае, но е факт, че ГЕРБ удариха рамо на Коцев и ПП-ДБ за най-важното решение за града.

Още по темата:

дни навърши избраната през есента местна власт. Голямото обществено внимание е насочено към София, но не по-малко интересно е и в другите градове, в които ПП-ДБ излъчи кмет. Скандали и нетрайни съюзи в общинските съвети вещаят несигурен мандат.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата