Медия без
политическа реклама

Само 7000 от 200 000 завърнали се са под карантина

Илияна Кирилова
Не е ясно защо броят на хората под карантина е толкова малък, след като възвръщенците са толкова много.

До момента нито Министерство на вътрешните работи, нито Националният оперативен щаб отговарят на въпроса на какво се дължи голямото разминаване в броя на пристигащите у нас българи и тези, които са поставени под карантина. Според шефа на щаба ген. Венцислав Мутафчийски "общо 200 хиляди души са се завърнали в България през последните дни". Само в понеделник (23 март) за едно денонощие 8 000 души са пристигнали в страната със самолет и 15 000 - със сухоземен транспорт. Два дни по-рано министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че българските граждани, поставени под карантина у нас, са едва 7 000. 

Според въведените от държавата мерки завръщащите се трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни, ако е установено, че са заразени с коронавирус, изолацията е 21 дни.

МВР препрати въпроса на какво се дължи разминаването към Националния оперативен щаб, тъй като той обобщава данните. "Сега" не получи и отговор на запитването дали декларации, че ще се спазва карантина на точно определен адрес, се попълват на сухопътни и морски граници, или това се прави само на летищата.

От щаба пък след няколко дни забавяне отговориха лаконично: "При отчитането на тези данни – (200 000 завърнали и само 7 000 под карантина) трябва да се има предвид, че препоръките за домашната карантина в началото бяха за граждани, прибиращи се от Китай, а впоследствие се увеличи броят на страните, определени като рискови". В отговора обаче не става ясно колко действително са българите поставени под карантина от началото на март.

Още по темата