Quantcast
РЗИ констатира отлична вода на плажовете във Варна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

РЗИ констатира отлична вода на плажовете във Варна

Eдва стотина души протестираха тази вечер срещу замърсяването в езерото
Обновена
3 880
Рехав бе протестът тази вечер пред сградата на община Варна.

На 21 варненски плажа състоянието на водата е "отлично", а на 2 - "добро". Това съобщи преди малко шефът на РЗИ - Варна Дочка Михайлова, позовавайки се на проби от последните дни. Статистиката включва и ивиците в курортните комплекси. Измерителната скала включвала още две оценъчни степени - "задоволително" и "лошо", но такива не били регистрирани. "Добро" е състоянието на Офицерския плаж, който от години има проблеми и бе затварян, както и на ивицата в "Аспарухово", която е в близост до авариралия тръбопровод за отпадни води. На база на така получените данни

 

няма проблем плажовете да работят,

 

а специално на Офицерския водата е по-чиста спрямо предишни сезони.

Изследванията се наложиха заради аварията до "Аспарухово" и многобройните опасения, че водата не става за къпане, особено на плажа пред квартала. Вчера варненският клон на Басейнова дирекция съобщи за замърсявания в някои участъци на залива от проби, взети преди десетина дни. Но от данните на РЗИ излиза, че мръсотията не е засегнала водата край брега.

Михайлова съобщи, че проби през лятото ще се вземат три пъти на седмица. Добави, че след старта на аварията миналата година не са регистрирани обезпокоителни нива.

На срещата й с медиите присъстваха кметът Иван Портних и областният управител Стоян Пасев. Портних заяви, че ще се работи денонощно по тръбопровода. Както и при изявлението в сряда той даде да се разбере, че

 

не иска общината да носи пълната отговорност

 

за 9-месечния теч. Присъствието на Пасев бе знак за гаранция, че държавните институции са солидарни в ситуацията.

Всичко това няма да успокои варненци, но поне засега страстите са виртуални. Тази вечер се проведе протест пред сградата на общинската управа, който събра едва стотина души. Хората поискаха разследване за пасивността на институциите след аварията, определиха случващото се като "екологична катастрофа", зрелищно сложиха чаши с мътна вода, предназначени за кмета, областния управител и председателя на общинския съвет. Имаше и скандирания "Оставка". РИСВ и РЗИ също бяха на мушката на протестиращите. Сред рехавото множество бяха общинските съветници от "Демократична България" и лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който също е член на местния парламент. 

 

КРАЙ МОРСКА ГАРА И В КАНАЛА

Конкретните данни на Басейнова дирекция, оповестени вчера за водата край Морска гара, бяха:  "Отчетените резултати показват отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние по показател БПК- при анализа е отчетена стойност 9,1 mg/l при норма до 4 mg/l. Като индиректен параметър за съдържанието на биохимично разградимите органични вещества, резултатите от анализа по БПК5 са показателни за постъпване на органични вещества във водите. Наличието на червено-кафяво оцветяване на водите свидетелства за процеси, свързани с цъфтеж на фитопланктона". А при т.нар. нов канал на входа на Варненско езеро: "Отчетените резултати показват отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние по два показателя:  БПК5 – 5,9 mg/l при норма до 4 mg/l; общ фосфор – стойност 0,082 mg/l при норма до 0,06 mg/l".

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нинова се прицели в първото място на изборите

23.01.2021

1401 11
Варненка измина сама и с инсулин в раницата Пътя Камино

21.01.2021

ДИЯН БОЖИДАРОВ

1389
Бурни вълни и дъждът отнесоха плажовете в Созопол

14.01.2021

5125 39

Коментари

Талибан

България е доказателство за съществуването на паралелни вселени.

Wolf ACE

Айзък Айзимов ряпа да яде!

Epikur

 

 

  Когато преди два дена видяхме убийственото видео с милиони мъртви риби, скариди, други морски обитатели, от Басейнова дирекция обявиха, че има тук-там единични умрели екземпляри!??. Покъртителни лъжи, все едно написани от човек с проблеми в мозъчната дейност. Сега отново ли е така?  И няма ли да има тежки наказания за този екологически бандитизъм? 

Under_My_Thumb

От подмандатната територия колонизаторите изнасят злато и скъпоценни редки метали, а внасят болнични отпадъци от Нигерия...

шиши

От  вчера започвам да глашатайствам по площадите: състоянието на водата е "отлично"

Здравка
снимка на Здравка

На маймуни ни направиха.

Testament
снимка на Testament

варна писах е най гадното поселище на море

 

Преди години много бидейки на 120 км  ,варна бе столица  софето бе второстепенно градче дето е бай Тошо иима артисти и артистки дет ги дават по талавизора.

 

Клоаката там е ежедневана от години  хората са  злобни,зли намусени и 89% дебили.Там е  власта на тим. а местните са   крепостни.

NEM2

Даа, Бургазлии никога не са можели да понесат колко по-красива е Варна от техния град 😃.

Testament
снимка на Testament

Аз съм често на  о.Крит .а по настоящем в Доменика.По адрес -Лозана.

fisherman

👍 Бандерата, качи ли го?,за варналии си прав донякъде.

 
Aniki

Варненци*, и е прав колкото кръгово движение

Stan Dobrev

Какво да очакваме от ГЕРБ освен подобни катастрофи, Сигурно ще продължат и до 2025 година.

А за кмета на Варна нищо освен съжаление за неговия пропилян живот. Дано потомците му да си сменят бащиното име.

 

Странджата

 

    

Aniki

а каква е ползата от тази констатация? Дори и да е "най-гадния град за живеене", не заслужава ли адекватно отношение от страна на съответните органи? Не знам от кой град си, едва ли ще споделиш, но не се сещам за град в България за който ако бъде сполетен от подобна авария да напиша подобни думи. Явно си хубав човек. Интересно ми е, зимата за Перник така ли говори? Този който наричаш "7" не само не е прав, но и е видно колко комплексиран с личен мотив от Варна е.

kaily
снимка на kaily

ВАРНА, ХУБАВА ВАРНА

1960 г

https://www.youtube.com/watch?v=v_3QTf18yHg

Aniki

Поздравявам полицаите от Общинска полиция, от КАТ, от Жандармерията за това, че се грижеха да няма заразени измежду протестиращите. Провериха всички и всичко беше наред :)

Epikur

 

  Действително цитираната от "kaily" песен за Варна е доста романтична, с някакъв унес към миналото на този прекрасен град. Вярно клипа е съвременен, но това не намалява очарованието от спомените. Коментарите под песничката са показателни. Другата по-съвременна -"Варна, морето, сините вълни" на Тутурутка(тя май не е тяхна), също е много зареждаща и завладяваща.  Въобще Варна си е разкошен град, но защо все така се получава, че не случва на управници? 

nebenebe

Защо ли? Защото "цигани" има навсякъде.

HerrSpeck

 То е същото като въздуха в София докато не се организират гражданите да си направят собствена система за измерване ще ги лъжат

stefanovsa

      Тръбата е трябвало да бъде закопана в дъното. Но не е. Имам два въпроса: 
1. Кой е изпълнявал длъжността "инвеститорски контрол" при реализиране на проекта?
2. Защо Варненската община не го съди.
    Всички пищят като ощипани, но никой не предприема най-логичните, съвършено  елементарни действия.

Ференги

Да ти отговоря на въпроса с насочващ въпрос:

Какво смяташ, че е бил длъжен да направи "инвеститорски контрол" в конкретния случай? Да осъществява лично надзор над "закопаването" на тръбата ли? Това, ако случайно не си наясно, е на 10 метра под водата, под двуметров слой тиня, в която най-често не се вижда нищо на 10 см от маската на водолаза.

То така ще стигнем и до кадровика на общината, който е допускал назначаване на "инвеститорски контрол" без лицето да притежава необходимата за длъжността му водолазна квалификация.

HerrSpeck

КОнтрола се осъществява с подводна камера със сензори, с която изпълнителя е длъжен да разполага

Ференги

Аха. Подводна камера... сензори... а може ли малко по-подробно за сензорите? Защото камера на каската на водолаза сме виждали и знаем какво може.

Звън®
снимка на Звън®

"Морското момиче Варна" - песен от времето, когато лайната все още бяха по-малко от хората.

 

https://m.youtube.com/watch?v=e5Xz47xYDx8

fisherman

Тъй като не вярвам на варненското ХЕИ, донесъх един сампъл тук и го пратих на месна лаборатория, ето вижте каква вода се пие у Варна.Gugleto може да го преведе.

Thank you for submitting your water sample through the Home Depot store. With this sample we tested for 2 things:

Hardness, which is measured in Grains Per Gallon

Total Dissolved Solids (TDS) which is measured in Parts Per Million.

 

Your water hardness is 6 Grains Per Gallon. Looking at the chart below, your water is considered MODERATELY HARD.

0-1                  Soft

1-3.5              Slightly Hard

3.5-7.0          Moderately Hard

7.0-10.5        Hard

 

Hard water is water that contains certain naturally occurring minerals, particularly magnesium and calcium. These minerals present in your water can cause problems in a home, including deposits in sinks and bathtubs, white residue build up on faucets and fixtures. It will accumulate in pipes, in home plumbing systems, and water-using appliances. Soft water can be achieved through a water softener system.

 

Your Total Dissolved Solids is 214 Parts Per Million.

 

Total Dissolved Solids is anything dissolved in your water that isn’t water. The EPA recommends that this number be at 50 or below for it to be considered excellent for drinking. TDS can be reduced to below 50 Parts Per Million with a drinking water system, also referred to as a Reverse Osmosis or RO.

Леля Ог

Сега. РЗИ - то целокупно на плаж и публикуват клипчета как влизат и весело се плискат!

 

Solace

Пеейки "Таралежа не мож го избъзика"...

Влез или се регистрирай за да коментираш