Quantcast

Медия без
политическа реклама

РЗИ констатира отлична вода на плажовете във Варна

Eдва стотина души протестираха тази вечер срещу замърсяването в езерото

22 Май 2020ОбновенаНИКОЛАЙ ИВАНОВ
Рехав бе протестът тази вечер пред сградата на община Варна.

На 21 варненски плажа състоянието на водата е "отлично", а на 2 - "добро". Това съобщи преди малко шефът на РЗИ - Варна Дочка Михайлова, позовавайки се на проби от последните дни. Статистиката включва и ивиците в курортните комплекси. Измерителната скала включвала още две оценъчни степени - "задоволително" и "лошо", но такива не били регистрирани. "Добро" е състоянието на Офицерския плаж, който от години има проблеми и бе затварян, както и на ивицата в "Аспарухово", която е в близост до авариралия тръбопровод за отпадни води. На база на така получените данни

 

няма проблем плажовете да работят,

 

а специално на Офицерския водата е по-чиста спрямо предишни сезони.

Изследванията се наложиха заради аварията до "Аспарухово" и многобройните опасения, че водата не става за къпане, особено на плажа пред квартала. Вчера варненският клон на Басейнова дирекция съобщи за замърсявания в някои участъци на залива от проби, взети преди десетина дни. Но от данните на РЗИ излиза, че мръсотията не е засегнала водата край брега.

Михайлова съобщи, че проби през лятото ще се вземат три пъти на седмица. Добави, че след старта на аварията миналата година не са регистрирани обезпокоителни нива.

На срещата й с медиите присъстваха кметът Иван Портних и областният управител Стоян Пасев. Портних заяви, че ще се работи денонощно по тръбопровода. Както и при изявлението в сряда той даде да се разбере, че

 

не иска общината да носи пълната отговорност

 

за 9-месечния теч. Присъствието на Пасев бе знак за гаранция, че държавните институции са солидарни в ситуацията.

Всичко това няма да успокои варненци, но поне засега страстите са виртуални. Тази вечер се проведе протест пред сградата на общинската управа, който събра едва стотина души. Хората поискаха разследване за пасивността на институциите след аварията, определиха случващото се като "екологична катастрофа", зрелищно сложиха чаши с мътна вода, предназначени за кмета, областния управител и председателя на общинския съвет. Имаше и скандирания "Оставка". РИСВ и РЗИ също бяха на мушката на протестиращите. Сред рехавото множество бяха общинските съветници от "Демократична България" и лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който също е член на местния парламент. 

 

КРАЙ МОРСКА ГАРА И В КАНАЛА

Конкретните данни на Басейнова дирекция, оповестени вчера за водата край Морска гара, бяха:  "Отчетените резултати показват отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние по показател БПК- при анализа е отчетена стойност 9,1 mg/l при норма до 4 mg/l. Като индиректен параметър за съдържанието на биохимично разградимите органични вещества, резултатите от анализа по БПК5 са показателни за постъпване на органични вещества във водите. Наличието на червено-кафяво оцветяване на водите свидетелства за процеси, свързани с цъфтеж на фитопланктона". А при т.нар. нов канал на входа на Варненско езеро: "Отчетените резултати показват отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние по два показателя:  БПК5 – 5,9 mg/l при норма до 4 mg/l; общ фосфор – стойност 0,082 mg/l при норма до 0,06 mg/l".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?