Медия без
политическа реклама

Руският шпионин у нас е бил аташе в Лондон и Вашингтон

Министър Генчовска: Двама руски дипломати са обявени за персона нон грата

02 Март 2022Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Главният прокурор Иван Гешев най-после успя да се включи в темата за войната в Украйна, като се похвали, че прокуратурата е разкрила пореден руски шпионин. В шпионската схема е замесен и генерал от резерва, участвал в мисии извън България, работил в Министерството на отбраната и разполагал с достъп до класифицирана информация, свързана с ЕС и НАТО, стана ясно от съобщение във Фейсбук страницата на прокурорския пресцентър. По неофициална информация става дума за о.з. генерал Валентин Цанков, твърди БНР. Той е бил военно аташе в посолствата във Вашингтон и Лондон, бил е съветник в НАТО. 

Според съобщението на прокуратурата от 2016 до момента този генерал се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, която е държавна тайна. Другият в схемата е съветник в посолството. Той служел за координация и предаване на информацията. За прикритие на неправомерната дейност били ползвали конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията.

В хода на разследването са извършени претърсвания и изземвания на 2 адреса и лек автомобил, собственост на българския гражданин. В жилищата са намерени и иззети голям брой електронни носители на информация, тефтери, лаптопи и хартиени носители. Предстои назначаване на компютърно-техническа експертиза за проверка на наличната информация с оглед установяване нейния произход и класификация по реда на Закона за защита на класифицираната информация. Българският генерал е привлечен като обвиняем и е задържан за 72 часа, съобщават от прокуратурата.

По-рано бе обявено, че е образувано разследване за шпионаж, в хода на което е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България. Това е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност.

Гешев избра странна форма, за да подгрява за предстоящите разкрития за нов руски шпионин още от сутринта. "Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на РБ. Надявам се, политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи", написа той в Туитър.

 

 

За първи път в новата история е разбита нелегална група от действащи военни и висши държавни служители, които са шпионирали в полза на чужда държава, в случая на Русия.

 

Отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.  е свързано с четири взрива във военни складове в България, признаха днес представители на прокуратурата на брифинг пред журналисти.

"Работим със службите. Премиерът говори с МВнР. Днес е поканена руската посланичка Митрофанова във връзка с руския шпионаж да се яви в МВнР", заяви по-късно на брифинг в Министерски съвет началникът на кабинета Лена Бориславова, цитирана от БГНЕС. Митрофанова е отказала и ще прати свой заместник. 

"Българските служби са в завишено ниво и степен на готовност от началото на войната в Украйна. В късния следобед службите ще информират и ще се вземат решения", добави още Бориславова.

Няколко часа по-късно МВнР обяви, че гони не един, а двама руски дипломати. Те  са обявени за персона нон грата, обяви пред медиите външният министър Теодора Генчовска. „Трябва да напуснат България до 48 часа. Знаем имената им. Ще излезе официално съобщение на сайта“, допълни тя. 

„Нямам информация и подробности какъв е бил шпионажът. Имам писмо от ДАНС и главния прокурор. Сега се връщам от границата. Няма конкретни доказателства какъв тип шпионаж или действия са развивали. Там се посочва, че работят против интересите на страната ни“, каза още Генчовска.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?