Медия без
политическа реклама

6-ма висши военни и чиновници са обвинени като шпиони на Русия

Главният прокурор сравни случая с казаците в Добруджа през 1916 г.

19 Март 2021Обновена
БГНЕС

За първи път в новата история е разбита нелегална група от действащи военни и висши държавни служители, които са шпионирали в полза на чужда държава, в случая на Русия. С това се похвали прокуратурата на специален брифинг, на който се появи лично главният прокурор Иван Гешев. В характерния си стил, той нарече разкритията безпрецедентни, събитие, което не се е случвало от 1944 г. насам. Той благодари на ДАНС и военното разузнаване, както и лично на военния министър Красимир Каракачанов и на ръководителя на служба "Военна информация" Велко Атанасов.

Групата, включваща и действащи военни, е изградила агентурна мрежа, разказа говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Към момента с обвинение са общо 6 души, като 5 от тях са в ареста. Ръководител е бивш висш служител на българското военно разузнаване, който е завършил преди години школа в Москва. Сега е преподавател, включително и по оперативни дисциплини във военното разузнаване. Прокуратурата го нарича Резидент. Основната му задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Той е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС. В шпионската група е участвала и съпругата на Резидента, която има и българско и руско гражданство. Тя е била посредник между Резидента и служител на руското посолство у нас, като е предавала информация и пари, твърди държавното обвинение. Милева пусна записи с разговори между Резидента и неговата съпруга, както и видеоклип, в който тя посещава руското посолство.

В групата са още ръководен кадър от системата на Министерство на отбраната, отговарящ за бюджета на ведомството, както и двама служители във „Военно разузнаване“ - единият събиращ за информацията по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове, включително от Русия, другият - участник в българските военни контингенти зад граница. Има и бивш служител на „Военно разузнаване“, който е бил командирован зад граница като секретар, военно аташе и аташе по отбраната, а сега е директор на "Регистратура на класифицирана информация" към Народното събрание.

Сийка Милева уточни, че Резидентът е провеждал регулярно конспиративни срещи с участниците в групата по време на вечери в ресторанти, спортни тренировки, на обществени места или в личния му автомобил. „Срещите се провеждали всеки месец на предварително уговорени дата, час и място, като се уговаряли и резервни дати и места“, посочи тя. Резидентът е заплащал за информацията в различна валута.

Прокуратурата показа аудио и видео записи на групата. На едното видео един от задържаните снима класифицирана информация на екрана на компютъра си - високотехнологични тайни от военен характер, обясни Милева. Цялата група е била снабдена със специални телефони и мемори карти, на които не се пази архив от комуникацията. На друг запис от чейндж бюро се вижда лице, което брои долари в служебно помещение. Пуснати бяха и няколо аудиозаписи между хора от групата.

"Групата от тези 6 лица сериозно е нарушила националния интерес", обяви шефът на военно-апелативна прокуратура Елин Алексов. Един от участниците е успял да избяга при ареста, но по-късно е задържан в близост до руското посолство.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни във Варна, че групата е следена от септември 2020 г. и е събирала информация за модернизацията на българската армия.

 

 

Главният прокурор Иван Гешев подгря за случая в Туитър. "Поздравления за колегите, които работят, за да защитят интересите на България!", написа той. И пусна цитат на ген. Иван Колев от септември 1916 г. "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!“

Външно министерство също приветства операцията със специална позиция по случая, въпреки че няма намесени дипломати.

ПОЗИЦИЯ НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО 

"В условията на усложнена международна обстановка са очевидни „неуморните” опити да се вбие клин в руско-българския диалог и страната ни да бъде демонизирана за пореден път. Както става ясно от изказването в рамките на днешния брифинг на прокуратурата на България, разследването срещу задържаните на 18 март лица, обвинени в шпионаж в полза на чужда държава, все още не е приключено.Разчитаме, че до решението на съда по това дело ще бъдат прекратени спекулациите относно предполагаемото участие на Русия в разузнавателни дейности срещу интересите на България", се казва в позиция на посолството на Русия у нас. 

"Сега" припомня:

Още в четвъртък стана ясно, че става дума за подготвена и масирана операцията на специалните служби. През деня на изходите на София полицаи спираха и проверяваха всички коли, особено на магистрала „Тракия“ в посока Пловдив. При операцията е задействан код Тайфун. Това означава пълна блокада на града и прилежащите направления, в които се предполага, че може да избяга издирваното лице.

Лица, заподозрени за шпионаж в полза на Русия, са арестувани у нас при акция на ДАНС, предава Би Ти Ви По-рано през деня на изходите на София полицаи спираха и проверяваха всички коли, особено на магистрала „Тракия“ в посока Пловдив.

България е особено активна в преследването на руски шпиони през последните две години. Тя вече изгони 6 руски дипломати. Първият случай  дойде само дни след като на посещение в САЩ бяха тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров, заместникът му по онова време и настоящ главен прокурор Иван Гешев и шефовете на ДАНС, външнополитическото и военното разузнаване. Те бяха приети на сравнително високо ниво, включително и в Белия дом. Веднага след срещата "Свободна Европа" съобщи, позовавайки се на свои източници, че прокурорите и хората от специалните служби са обсъждали шпионския скандал около движение "Русофили" и неговия председател Николай Малинов.

Последният случай е от декември миналата година, когато бе изгонен и военният аташе към посолството Василий Сазанович, защото събирал информация за американски военни в България. Гоненето ставаше по сценарий - първо прокуратурата пускаше съобщение за разкрит шпионаж, после Външно министерство обявяваше лицата за персона нон грата. "Путин ме познава добре, знае, че не се поддавам на натиск и не изгоних руски дипломати, когато всички гонеха. Но когато дипломат на висок пост го хвана да вербува мои началници, мигновено го парирам! Ако пратя шпионин да вербува някой от началниците на служби на президента Путин, гоненето ще му е малко наказание", коментира при един от случаите премиерът Бойко Борисов. 

Само за няколко месеца България се превърна в "ястреб" в гоненето на руски дипломати, обвинени в шпионаж, изпреварвайки традиционните противници на Москва като САЩ, Великобритания, Полша, Украйна и балтийските страни.

 

Обикновено САЩ подкрепят действията на българските служби по тази тема с официални позиции. 

 

Нормално е и се очаква България като член на НАТО да предприеме действия срещу Русия, когато бъде доказано, че Москва събира в България разузнавателни данни за друг член на НАТО - САЩ". Това обяви в интервю пред Дойче веле  бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю.

 

Още по темата