Медия без
политическа реклама

Пардю за шпионския скандал: Нормално е, все пак България е в НАТО

У вас има сериозен упадък на демокрацията и се надявам Джо Байдън да обърне внимание, казва още той

20 Дек. 2020
Снимка: Архив

"Нормално е и се очаква България като член на НАТО да предприеме действия срещу Русия, когато бъде доказано, че Москва събира в България разузнавателни данни за друг член на НАТО - САЩ". Това обяви в интервю пред Дойче веле  бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю. По този начин той коментира изгонването на руския военен аташе Василий Сазанович, обвинен от ДАНС, прокуратурата и МВнР, че е извършвал шпионска дейност на територията на България. Според българското кантраразузнаване и прокуратура в периода от 2017 г. до настоящия момент той е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ.

"След като САЩ четири години загърбваха конфронтацията с режима на Путин, руското разузнаване напоследък стана все по-агресивно в събирането информация срещу членове на НАТО. Така например наскоро беше установено, че руснаците провеждат голяма кибератака срещу няколко американски правителствени институции във Вашингтон", коментира пред Дойче веле Пардю на въпрос какво знае за случая със Сазанович. Той очаква администрацията на Байдън да бъде много по-активна в противодействието си на атаките на Кремъл срещу западната демокрация.

Бившият посланик, който преди да стане дипломат е работил за военното разузнаване, обяви че не знае дали  българското или американското контраразузнаване са успели да заловят руското разузнаване, когато е събирало информации в България. "Предполагам, че САЩ биха информирали България, ако научат за операции на руското разузнаване в страната. И че България ще предприеме съответните действия, за да защити една държава членка на НАТО. За такива действия не е необходимо да се оказва натиск", казва Пардю. Неговият коментар е на въпрос какво мисли за твърденията на Русия , че  България изпълнява поръчки на други държави, очевидно имаща предвид САЩ.

"Джо Байдън има натрупан голям опит по балканските въпроси и аз очаквам, че неговата администрация ще се ангажира на Балканите повече, отколкото се ангажираше Тръмп. Хора като мен, които са загрижени за сериозния упадък на демокрацията в България, със сигурност се надяват, че президентът Байдън ще се върне към политика, която поставя много по-сериозен акцент върху защитата и развитието на демокрацията в България и в другите страни от региона", обяви още бившият посланик на въпрос какво ще е отношението на новата администрация към Бойко Борисов и ГЕРБ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата