Quantcast
Русия заплаши да скъса дипломатическите отношения с България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Русия заплаши да скъса дипломатическите отношения с България

Президентът Радев призова премиера в оставка Кирил Петков да свика правителството заради кризата
Обновена
6 633
Посланик Елеонора Митрофанова

Русия заплаши да затвори посолството си у нас, ако изгонените руски дипломати не бъдат върнати на работа. Това стана ясно от съобщение на външното ни министерство. 

''Днес в Министерство на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства", се казва в съобщението. И се допълва, че според Митрофанова последствията за разрива в дипломатическите отношения между двете страни ще падне изцяло върху страната ни. 

В първия си коментар по руския казус вчера Митрофанова каза в изявление за телевизия "Россия-24", че САЩ и Великобритания командват България, както и че те са виновни за изгонването на дипломатите.

 

ЗАПЛАХАТА

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова заплашително заяви пред БНТ, че Кирил Петков е щял да има дълъг политически живот, ''ако беше променил реториката си и не беше говорил така, както говори". И добави ядосано, че се очаква отговорът на Русия заради изгонването на руските дипломати да бъде ''много тежък''. "Даже може да бъдат скъсани дипломатическите отношения! Москва ще вземе решението".

Според Митрофанова не е ясно в какво точно са обвинени изгонените 70 души. "Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Но 70 души - защо?", попита посланикът, недоумявайки какво означава, че изгонените руснаци са работили против интересите на България. "Всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна", отсече Митрофанова.

На въпроса не е ли именно тя човекът, който първи премина границата на добрия тон, като нарече Кирил Петков ''чиновник'', руският посланик отговори изненадано: "А какъв е? Той си е чиновник. Той също е на държавна служба. Нима има нещо обидно? И аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба. Може би има различни трактовки в руския и българския език. В руския език не е обидна дума", заяви троснато Митрофанова. Според нея на премиера в оставка му е била поставена "задача да експулсира всичко руско, всичко свързано с Русия" и го нарече "човек без корени, който абсолютно не разбира''.

 

МОЛБАТА

По-късно днес на Фейсбук страницата на МС беше публикувано изявление на премиера Кирил Петков с молба посолството на Русия да оттегли подадената днес нота.

"Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота", пише Кирил Петков.

В изявлението също така се напомня, че "българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители".

ПРИЗИВЪТ

"Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури'', написа президентът Румен Радев във Фейсбук.

Според него това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на българите, живеещи в Русия. ''Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях'', пише още президентът. По думите му, отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка.

ОТГОВОРЪТ НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО

Отговорът на руското посолство не закъсня. И във Фейсбук беше повторен призивът Кирил Петков да ''отзове двете ноти, съдържащи списъци с имена на сътрудници на руските задгранични учреждения в България''.

''Разглеждаме това като опит да се постави клеймо върху сътрудници на нашите дипломатически и консулски мисии. Смятаме това деяние за безпрецедентен, клеветнически и провокативен акт, който накърнява основата на руско-българските отношения'', пишат от посолството.

 

Още

Пеканов очаква ЕС да се смили при оценяването на инфлацията ни

04.12.2022

552
България пази тайна какво оръжие праща на Украйна

04.12.2022

457
Нидерландия отряза България за Шенген, но ще пусне Румъния

02.12.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

18096