Медия без
политическа реклама

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС ще оглави парламента

Той ще бъде сменен на ротационен принцип, ако НС оцелее 3 месеца

18 Апр. 2023Обновена
БГНЕС
Росен Желязков (зад Десислава Атанасова, в центъра) е компромисът за шеф на парламента, до който стигнаха след преговорите си двете коалиции. На разговорите присъства също и Лена Бориславова.

Росен Желязков, депутат от ГЕРБ-СДС, ще бъде предложен утре за председател на Народното събрание. Това са договорили от формацията на Бойко Борисов с представителите на ПП-ДБ на днешната им среща. Той ще бъде сменен на ротационен принцип след 3 месеца, ако парламентът работи толкова дълго. На разговорите си, продължили над 5 часа, двете политически сили са се договорили и за законодателната програма на парламента. Въпросът за бъдещото редовно правителство не се обсъжда. Това съобщиха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на съвместен брифинг в кулоарите на Народното събрание.

В замяна ПП-ДБ ще получи възможността да определи председателя на парламентарната правна комисия. Засега от коалицията не съобщават кого ще номинират. Името вероятно ще стане известно на утрешното заседание на парламента.

Компромисът изглежда такъв - от ГЕРБ-СДС са склонили да приемат шефът на Народното събрание да се сменя на ротационен принцип, както искаше ПП-ДБ; в замяна от формацията на Кирил Петков и Христо Иванов са отстъпили този пост на герберите, като са получили допълнително председателското място на ключовата по важност правна комисия.

Желязков беше зам.-председател на предното Народно събрание. Както тогава, така и сега, той беше номиниран за председател, но при всички проведени гласувания кандидатурата му се проваляше. Сега постигнатият консенсус му дава всички шансове да бъде избран. Ротационното председателство няма как да бъде скрепено с решение на Народното събрание, а е джентълменско споразумение между двете коалиции, обясни водачът на герберските депутати Десислава Атанасова.

"Сега най-важна е държавата ни и апелираме този конструктивен тон и диалог да продължи, така че да се изпълни основната мисия на всеки един парламент - да излъчи работещо редовно правителство", апелира тя.

Николай Денков, който водеше разговорите от името на ПП-ДБ, заяви, че очаква утре председател да бъде избран, за да започне парламентът работа. И посочи, че ако Народното събрание работи успешно, след 3 месеца ще бъде избран друг председател. "В това отношение, нямаше разногласия", увери Денков. По думите му, сега се обсъжда само законодателната програма, не и сформиране на правителство, тъй като с останалите преговарящи нямат мандат за нищо повече. Въпросът за кабинета ще се обсъжда на лидерско ниво, изтъкна Денков, и добави, че решението на ПП-ДБ да не подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС остава непроменено. Атанасова също потвърди, че предстоят лидерски разговори, вероятно в следващите дни.

Каква законодателна програма договориха двете страни:

Около 30 законодателни предложения влизат в законодателната програма, договорена между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. След днешните им преговори бе разпространен списък с около 30 законодателни предложения.

 

Ключови думи:

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ