Медия без
политическа реклама

Конституция, болнични, строежи по морето - какво се разбраха ГЕРБ и ПП-ДБ

Двете страни имат договорка за около 30 приоритетни закона

18 Апр. 2023Обновена
Илияна Димитрова

Около 30 законодателни предложения влизат в законодателната програма, договорена между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. След днешните им преговори бе разпространен списък с около 30 законодателни предложения. Първото място сред тях заемат тези, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост: антикорупционният закон и законът за личния фалит, промени в НПК, в Закона за обществените поръчки, в Търговския закон, в Закона за съдебната власт и др. После идват законопроектите, свързани с Шенген и еврозоната: промени в Кодекса на застраховането, в Закона за БНБ, както и законопроект за приемане на еврото, който тепърва трябва да бъде изработен от Министерския съвет.

С особен интерес се очаква разглеждането на проекта на Закон за противодействие на корупцията. В списъка лаконично се отбелязва, че става въпрос за "структурна и организационна реформа в системата за противодействие на корупцията; разделяне на комисията на две и придаване на разследващи функции". Това на практика описва законопроекта, който ПП внесе в предния парламент. Той предвиждаше действащият орган – КПКОНПИ, да се раздели на комисия за противодействие на корупцията и комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, като 5-те члена на антикорупционната комисия се избират изцяло от парламента. Законопроектът беше одобрен на първо четене в пленарната зала, но така и не се дореди до второ и остана неприет.

Двете страни са се разбрали и за няколко любопитни приоритета, обединени в категорията "други важни за страната законопроекти". Сред тях има заявка за промени в Кодекса за социално осигуряване, с която ще се съкрати броят на дните, в които обезщетението за временна неработоспособност се заплаща от работодателя-осигурител. Идеята е той да поеме два дни болничен вместо сегашните три дни. В бележката към този законопроект не е посочено кой ще поеме третия ден, но в предишния парламент ПП имаше такова предложение и тогава идеята беше третият ден да се прехвърли на НОИ. През годините се е обсъждало и един ден да бъде неплатен с дисциплинираща цел. Болничните са известна болка на работодателите, които бяха натоварени с първите три дни уж временно през 2010 г. и оттогава нито едно правителство не съумява да събере подкрепа в парламента за промяна.

Сред важните закони са попаднали и промени в Семейния кодекс, които засягат осиновяванията. Тук целта е да се даде на осиновените правото на достъп до информация за техния произход. Включен е и законопроект за домашното насилие.

Много ще е интересно и какво съгласие могат да постигнат ГЕРБ и ПП-ДБ за промени в закона за Черноморското крайбрежие, с които да се ограничи застрояването по морето. По този въпрос кметовете на ГЕРБ по морето винаги са на страната на строежите, а ПП са привърженици на повече защитени зони и диво къмпингуване.

Според Николай Денков от ПП предимство в пленарната зала ще имат законопроектите, които имат отношение към ПВУ, еврозоната, Шенген и правосъдната реформа. Атанасова добави, че ще положат усилия да приобщят останалите парламентарни формации към идеята за конституционно мнозинство, тъй като няма да има друг начин да се проведе реформата в съдебната система.

Списъкът приключва с една дума, за която няма никаква добавка или пояснение - Конституцията.

 

Какво още се разбраха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ:

Росен Желязков, депутат от ГЕРБ-СДС, ще бъде предложен утре за председател на Народното събрание. Това са договорили от формацията на Бойко Борисов с представителите на ПП-ДБ на днешната им среща.

Кои са законопроектите, които са необходими за Плана за възстановяване:

Служебното правителство внесе в 49-тото Народно събрание куп законопроекти, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

 

Още по темата