Медия без
политическа реклама

Разходката на Гешев до САЩ през май е струвала 35 000 лв.

Бившият вече главен прокурор е летял в бизнес класа от Истанбул до Ню Йорк

За посещението на Гешев в САЩ се разбра от негов туит, в който той пусна снимка пред генералното консулство на България в Ню Йорк. С него е Владимир Николов.
Туитър/@IvanGeshevPG
За посещението на Гешев в САЩ се разбра от негов туит, в който той пусна снимка пред генералното консулство на България в Ню Йорк. С него е Владимир Николов.

Работното посещение на вече бившия главен прокурор Иван Гешев до САЩ в периода 6-13 май е струвало на бюджета 35 000 лв. Неясно е каква е добавена стойност за прокуратурата от тази разходка на Гешев до САЩ, където той беше и през февруари на прословутата молитвена закуска.

Това става ясно от информацията, предоставена на "Сега" с решение на зам. главния прокурор Мария Павлова. Тя преразгледа мълчаливия отказ на заместничката на Гешев Красимира Филипова да предостави информацията, поискана от "Сега" на 9 май. Същата информация е предоставена и на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, съобщиха днес от пресцентъра на ДБ. В разходите освен пътни и дневни, има и квартирни (18 814 лв.), както и за медицински застраховки.

Както вече е известно заедно с Гешев до САЩ пътуваха Марчела Пантелеева, която по онова време беше служител в отдел "Публични комуникации" в администрацията на главния прокурор, и Владимир Николов - окръжен прокурор на Плевен и шеф на Асоциацията на прокурорите в България.

Гешев замина за САЩ директно от Турция, където пък отиде на посещение веднага след взрива край бронираната му кола на 1 май. Планът беше от САЩ да лети към Португалия, но заради турбулентните процеси в прокуратурата той прекъсна командировката си и вместо да продължи към Порто, се прибра в София.

По информация на "Сега" Гешев е летял от Истанбул до Ню Йорк с бизнес класа, а придружаващите го - с икономична. За билетите на Гешев Истанбул - Ню Йорк, Вашингтон - Лисабон, Порто - Мюнхен, Мюнхен - София, са похарчени 13 138 лв. Билетите на Пантелеева са стрували 3732 лв., а прокурор Николов е летял за 2757 лв., тъй като за него не беше предвидено да ходи с Гешев до Португалия.

Посещението на Иван Гешев в САЩ е осъществено по покана на изпълнителния директор на Американското ционистко движение Хърбърт Блок, получена на 6 април т. г., се казва още в отговорите на прокуратурата. В рамките на престоя си в Ню Йорк Гешев е разговарял с представители на Американското ционистко движение, Американски европейски комитет, Световен еврейски конгрес, “B’nai B'rith International”, Лига против поругаването и Конференция на президентите на американски еврейски организации. Във Вашингтон той се е срещал с конгресмените Ник Лалота и Андрю Гарбарино по въпроси, свързани със стратегическото място на България в НАТО и ЕС и правни аспекти на противодействието на киберпрестъпленията. Проведени са и още няколко срещи с конгресмени във Вашингтон по теми, свързани с правоприлагането, борбата с корупцията и противодействието на зловредното руско влияние, се казва в отговора до Ивайло Мирчев.

Едва наскоро се разбра, че НСО е похарчила близо 15 000 лв., за да пази Гешев в САЩ по време на отпуска му за молитвената закуска. Предстои да излязат данни и за разходите на НСО за майската визита на Гешев в САЩ, тъй като зам. главният прокурор Мария Павлова е препратила въпросите на "Сега" и до НСО.

"Сега" чака информация от прокуратурата и за прочулата се Регентска вила в Боровец, която е възложена за стопанисване на главния прокурор - какви ремонти и подобрения са правени, дали Гешев я е обитавал и при какви условия, колко магистрати и съдебни служители са я ползвали, колко семинари и обучения са били проведени в нея и т.н.

Драмите по върховете на прокуратурата добиват и комични измерения. Бившият вътрешен министър, а сега депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков попита от парламентарната трибуна за "голямото куче", което живее в "голяма къща" в двора на Регентската вила в Боровец, която според зам.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Иван Гешев, САЩ

Още по темата