Медия без
политическа реклама

Рашков: Гешев ли храни голямото куче в Регентската къща?

Сигналът на Сарафов срещу главния прокурор ще се гледа в етичната и дисциплинарната комисии към ВСС

17 Май 2023Обновена
Бойко Рашков
Илияна Димитрова
Бойко Рашков

Драмите по върховете на прокуратурата добиват и комични измерения. Бившият вътрешен министър, а сега депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков попита от парламентарната трибуна за "голямото куче", което живее в "голяма къща" в двора на Регентската вила в Боровец, която според зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е заграбена от главния прокурор Иван Гешев за лично ползване. Рашков поиска да знае Гешев ли се грижи за кучето в базата на прокуратурата.

По темата днес в парламента беше изслушан служебният правосъден министър Крум Зарков. Той обаче не даде никаква конкретика за имота от 18 дка, тъй като не министърът, а Висшият съдебен съвет отговаря за имотите на съдебната власт. А този конкретно е бил възложен за стопанисване на главния прокурор през 2017 г. През октомври 2021 г. от името му отпада "почивна база".

Рашков уточни, че знае, че няма да получи отговори, но въпросите, които задава, са важни. Твърди се от доста колеги, че там не може да припари прокурор или друг служител на прокуратурата. Рашков попита дали Гешев живее постоянно там, или инцидентно посещава имота. "Информацията е, че всеки ден пътува от Боровец до работното си място с бронирани коли", каза Рашков и запита дали капризите на един главен прокурор не ощетяват бюджета. "Нищо чудно да станем свидетели Гешев да пътува от морето всеки ден, ползвайки самолет", заключи бившият министър.

Той поиска да знае и дали комплексът в Боровец има персонал и дали за него плащат данъкоплатците или лично Гешев. Според Рашков, ако няма друг шеф в системата, който живее в почивна база. "Ако няма - той (Гешев) привилегирован ръководител ли? И на какво основание е различен? Това мания ли е на този човек?", попита Рашков, без да има начин министърът да му отговори.

За охраната на Сарафов

Другата тема, по която ПП-ДБ бяха поискали изслушването на Зарков е охраната, назначена на Сарафов по негово искане, след като обяви, че се страхува от Гешев.

Зарков посочи, че охраната е назначена по закон и след писмена молба от Сарафов. Тя ще остане, колкото е необходимо. Не стана ясно дали се охранява и семейството на зам.-главния прокурор и директор на националното следствие. Зарков обясни, че назначаването на охрана на Сарафов не означава, че МП приема или не приема, че той е застрашен от главния прокурор. "Няма магистрат, който да е поискал охрана, и тя да е отказана", каза Зарков.

Прокуратурата започна проверка по сигнала на Сарафов

Софийската градска прокуратурата обяви, че е започнала проверка по сигнала на Сарафов срещу Гешев. Вчера заместник главният прокурор поиска прокуратурата да провери дали Гешев не е извършил редица престъпления. Повече за сигнала на Сарафов - вижте тук

В същото време Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши със 7 гласа "за" и нула против сигналът на Борислав Сарафов да бъде изпратен за разглеждане в етичната комисия и дисциплинарната комисия към колегията. В гласуването не участваха Иван Гешев и Йордан Стоев, които си направиха отвод, както и Огнян Дамянов, тъй като е в отпуск.

Прокурорите във ВСС не обсъдиха по същество сигнала срещу главния прокурор. Предложението колегията да обсъди какво да направи със сигнала на шефа на Националната следствена служба дойде от Калина Чапкънова, която е от парламентарната квота във ВСС. Преди точката да бъде гласувана дали да влезе в дневния ред Иван Гешев поиска от гласуването да се отведат членовете на ПК, които поискаха отстраняването му. Отвод обаче си направи единствено Йордан Стоев, за който Сарафов твърди, че е записван незаконно от главния прокурор.

"Ако бях в тази ситуация, вероятно за честта на пагона щях да подам оставка, за да спра цялото това говорене по темата и замеряне с обвинения, които трудно могат да бъдат доказани, особено, когато са дума срещу дума. Това не е коректно", заяви Георги Кузманов от Прокурорската колегия след нейното заседание. Той е един от шестимата, които поискаха отстраняването на Гешев. Кузманов каза още, че главният прокурор се обадил и на него да го пита защо е подписал предложението. 

"Комисиите ще разгледат сигнала, ще преценят дали е от тяхната компетентност и надявам се да се произнесат в най-кратък срок. При необходимост ще бъдат викани и разпитани всички, които имат отношение към случая", добави още Кузманов.

Още по темата