Quantcast
Радев се обяви за предсрочни избори в началото на октомври | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев се обяви за предсрочни избори в началото на октомври

Президентът планира консултации с политическите сили преди да връчи третия мандат
Обновена
2 456
 Фейсбук
Румен Радев

"Ако изборът на партиите е предсрочни избори, считам, че те е редно да се проведат в началото на октомври", заяви президентът Румен Радев пред журналисти след посещението си в Черна гора.

Той обяви, че няма да бърза с връчването на втория и третия мандат, защото това би означавало избори през септември. Ако се забави обаче, това би довело до ''изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени''. Държавният глава добави, че политическата криза в страната се изостря и всяка партия с амбиция за обществена подкрепа трябва да заяви какъв изход предлага.

До няколко дни Радев ще връчи проучвателен мандат за правителство на втората по големина парламентарна група - на ГЕРБ-СДС. Бившите управляващи вече обявиха, че ще го върнат веднага. "Предстои да връча проучвателен мандат на втората по численост партия, ако и тя го върне, ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризите, какви са техните формули за коалиране и след това ще реша на кого да връча третия мандат", съобщи плановете си президентът.

"Очаквам управленско мнозинство, което не с лозунги и пиар, а с реална и последователна работа да се ангажира страната ни да не остане в периферията на Европа", заяви още Румен Радев. И допълни, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли, ще приключи дейността и на правителството, и на парламента. По този начин много важни въпроси остават нерешени, предупреди той.

Според президента самите партии чертаят все по-дебели червени линии на разделение и съставянето на правителство след евентуални предсрочни избори става все по-трудно. 

Разговори за нов премиер

Според депутата от ''Демократична България'' Владислав Панев новият премиер трябва да бъде излъчен от досегашната коалиция от "Продължаваме промяната", ДБ, БСП и депутатите, които подкрепят правителството. За БНР Панев коментира, че ''има пет - шест алтернативи на хора", достойни да заемат поста.

Андрей Гюров от ПП каза, че най-важно е да се стигне до работеща управленска формула. Той отклони въпроса дали е възможно бившият председател на НС Никола Минчев да стане следващия премиер. "На този етап най-важното е, след като се връчи мандатът, да се реши дали има работеща формула, която ще даде устойчиво мнозинство. Ако има такава формула, вече на следващия етап ще говорим за номинация за премиер", заяви Гюров.

Относно потенциални разговори с ДПС за нов премиер, Йордан Цонев от партията заяви, че "ДПС няма воден политически разговор на тази тема. Имаме воден разговор на темата, че на България са нужни предсрочни избори – и ние това сме го оповестили'', каза той.

Още

Варварството на ГЕРБ ще докара изборите до катастрофа

17.11.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

13404
Пред Радев „Възраждане“ обеща да говори с ГЕРБ за първия мандат

09.11.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

618
Радев ще разговаря с ПП в понеделник

28.10.2022

522