Медия без
политическа реклама

Радев неглижира избора на Сарафов и засипа с хвалби кметовете

Вие преведохте хората през тези кризи, когато други абдикираха, обяви той в Пампорово

19 Юни 2023
EPA/BGNES архив

Президентът Румен Радев неглижира назначването на Борислав Сарафов за временен главен прокурор, след което засипа с хвалби кметовете. 

Държавният глава направи това при участие в заключителната конференция на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) за общински мандат 2019-2023 г. в Пампорово.

Преди форума той отказа да коментира каквито и да е въпроси по актуални теми, като единствено обяви, че "освен избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор има и други важни теми в държавата".

Затова пък той напоително говори за кметовете и тяхната роля. "Българските кметове успяха да преведат хората през кризи, коментира Радев пред журналисти и добави: "тук съм, за да изразя своята признателност към Националното сдружение на общините, към българските кметове, които в един безпрецедентен мандат – мисля, че няма такъв мандат в нашата най-нова история, наситен с толкова много глобални, национални и регионални кризи, успяха да преведат хората през тези кризи“.

Една от задаващите се интриги в политическия ни живот е ще играе ли Румен Радев със свои кандидати на местния вот.

Само преди  няколко дни бе разпространен запис от среднощното събиране на ръководство на "Продължаваме промяната", където наричаните доскоро “момчета на Радев” - Кирил Петков и Асен Василев, недоволстват от сериозната власт на Радев, като я обвързват и с кметовете. Асен Василев заявява в него: "Румен Радев си е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка - Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ръка ги заплашва. Това нещо в момента се случва на абсолютно всички ГЕРБерски кметове. Това, което ще се случи, е, че вместо да имаме ГЕРБ - 25%, ще имаме ГЕРБ - 15% и 10% прокремълска партия на Радев с местните кметове". 

Сега на Памрово, Радев скъсва от хвалби кметовете. "В един от най-предизвикателните мандати в нашата нова история, вие олицетворявахте държавата, посочи президентът Румен Радев пред участниците в конференцията, цитиран от БТА. "Вие трябва да имате много по-високо самочувствие, защото местната властта е уредена законодателно в нашата Конституция на най-високо ниво. Местната власт е гаранция за демократично европейско развитие на България“, допълни държавният глава

Президентът Радев открои и проблемите, които остават пред общините - демографията, растящите регионални дисбаланси, предизвикателствата пред граничните  и планински райони, ниското заплащане в администрацията, липсата на кадри. Най-големият проблем според държавния глава е все още огромната, а на места пълна зависимост на местната власт от централната. Според Радев кметовете и общинарите са рекордьори, след като в този мандат им се наложи да работят със 7 правителства.

Президентът Румен Радев се хвърли да защитава специалните служби. Той направи това в първите си коментари на изтеклия запис от заседанитето на ПП, в който службите са една от основните теми, а самият държавен глава се споменава на няколко пъти.

„Вие сте видели от вашата работа със служебни кабинет, че изпълнителната власт трябва, но и може да работи в интерес на гражданите, в интерес на развитие на българските общини. Убеден съм, че сте усетили това качество на диалога, готовността да се помага, да се окаже помощ във важни процеси как да се развиват по-устойчиво общините. Да има диалог, уточняване на целите в една посока в името на интересите на гражданите“, допълни Румен Радев. Според него е необходима съвременна устойчива визия за развитие на българските общини. 

Президентът поздрави ръководството на НСОРБ за това, че работи така, за да се създават единни стандарти за добро управление на българските общини. 

Системното несправяне с битовата престъпност и липсата на достъп до здравеопазване са най-големите проблеми пред малките населени места. Това са заявили представители на Националното сдружение на кметствата в Република България на среща с президента Румен Радев.

Сред акцентите в словото на президента пред общинарите бе идеята, че е необходимо местната власт да настоява по-агресивно пред изпълнителната да се разгръщат индустриални зони за развитие. Трябва да се налеят спешно много пари в регионите за създаване на такива индустриални зони, препоръчва Румен Радев. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Румен Радев, кметове

Още по темата