Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев може да забави указа за освобождаването на Гешев

"Въпросът Кой получи отговор Свой", заяви Ал.Маринов по повод новата роля на Пеевски

10 Юни 2023Обновена
архив EPA/БГНЕС

Дори Висшият съдебен съвет (ВСС) да освободи Иван Гешев като главен прокурор, това не означава, че той веднага ще напусне поста. Необходим е указ на президента, както с указ Гешев бе назначен преди 3 години и половина. "Президентът вероятно няма да подпише веднага, защото може да се окаже в закононарушение, тъй като в момента главният прокурор е подал искове до Конституционния съд, които оспорват начина, по който може да бъде освободен. Разбира се, това е мое лично мнение", заяви пред БНТ Александър Маринов, политолог и анализатор и доскорошен съветник на служебния премиер Гълъб Донев. 

Гешев подаде на 29 май и на 5 юни искове до КС, пряко свързани с висящата процедура за уволнението му. С първото дело Гешев иска тълкуване може ли да бъде уволнен от ВСС, чийто мандат е изтекъл. С второто дело поиска да бъдат обявени за противоконституционни промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които освен че беше създадена процедура за разследване на главния прокурор, мнозинството във ВСС, нужно за уволнението му, беше свалено от 17 на 13 гласа. Предстои Конституционният съд да обяви дали допуска исковете за разглеждане. Обичайно това отнема около 2 седмици. Ако бъде допуснато тълкуването, това няма да се отрази на процедурата, но ако КС допусне делото от 5 юни, това ще спре процедурата по уволнението, която тече във ВСС. Ако делата бъдат допуснати, едва ли ще бъдат решени по същество преди есента. Т.е. президентът може да забави подписването на указа, докато КС се произнесе окончателно. 

В понеделник, 12 юни, ВСС ще продължи процедурата срещу главния прокурор, предизвикана от думите му, че в парламента има "политически боклук". В четвъртък съветът заседава 14 часа по същия въпрос, като 8 часа отне разискването за емоционалното състояние на главния прокурор, след като получил заплашително писмо на летището на 13 май. Гешев се яви с адвокат. Разпитани бяха свидетели.

Също като Гешев, политологът Маринов заподозря ВСС, че "много бърза" и допълни, че се "създава впечатление, че това бързане има някакви други мотиви, а не възстановяване на нормалната работа на съдебната власт".

"Президентът няма да внесе своите промени в Конституцията, които да играят ролята на боксова круша", съобщи Александър Маринов. Ако тръгне процедура за промяна на Конституцията, Румен Радев щял да каже мнението си. "Сакралният въпрос Кой, сега има отговор Свой", така Маринов коментира участието на Делян Пеевски в комисията по конституционна реформа, като по мнението му депутатът от ДПС си връщал не много деликатно за всичко случило се.

Маринов заяви, че Румен Радев е опозиция на начина, по който е съставен кабинетът "Денков-Габриел". "Тук не е Москва, но тук не е и Канада", посочи той за протестите пред президентството. Маринов смята, че не могат да се намерят достатъчно аргументи за импийчмънт на Радев и напомни думите на Кирил Петков от среднощния запис на националния съвет на ПП, че ако това се случи, още на другия ден Радев ще обяви партията си.

Още по темата