Quantcast
Руското посолство се подигра на уволнения шеф на разузнаването | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Руското посолство се подигра на уволнения шеф на разузнаването

Радев финализира махането на разузнавача, който говореше за импийчмънт
Обновена
26 036
 БГНЕС
Атанас Атанасов

Руското посолство в България публикува позиция на фейсбук страницата си, в която открито се подиграва на отстранения шеф на българската Държавна агенция "Разузнаване". Причината е изказването му, че зад уволнението му стои "дългата ръка на Кремъл".

"Уважаеми господа, за какви ги мислете гражданите на България ако смятате, че в тези плоски клишета някой все още би могъл да повярва? Ако сте склонни да обвинявате в несполуките си руски спецслужби, удивително е как с толкова несериозен и непрофесионален подход изобщо успяхте да работите в такива важни за държава ведомства", пише в коментара на посолството на Русия.

Там се казва още, че "успешната борба с руските шпиони съществува единствено в болните фантазии" на бившия шеф на разузнаването Атанас Атанасов. "Тук по-скоро става дума за героическата борба със здравия смисъл, в която еднозначно печелите. Напомняме, че Русия е отговорен, равноправен и конструктивен партньор, който не се занимава с груба намеса във вътрешните работи и с прокарване на своите интереси с помощ на съмнителни санкции. Стигаме до извода, че някои просто нямат смелост да признаят, че всички тези антируски нелепици не принасят на България за нищо добро", заявява Руското посолство.

 

🇧🇬 За пореден път ставаме свидетели на забавно поведение на загубили постове си български длъжностни лица, които...

Posted by Посольство России в Болгарии on Friday, June 18, 2021

Президентът Румен Радев освободи председателя на Държавна агенция „Разузнаване" Атанас Атанасов и назначи на негово място Антоан Гечев. Указите бяха публикувани днес в „Държавен вестник“. Действията на президента са формално продължение на обявеното преди два дни от служебното правителство отстраняване на Атанасов. Според кабинета Атанасов не е предоставял на президента "еднаква по обем и съдържание разузнавателна информация, каквато са получавали председателят на парламента и премиера". Любопитно е, че макар разузнавачите да са тихи по принцип, отстраненият началник реагира с куп наговорени неща пред медиите. Атанасов дори каза, че заради указите, които издавал Радев, имало основания да се поиска процедура по импийчмънт. 

Новият шеф Гечев е бил заместник-директор на служба „Военна информация“ от 2018 до 2020 г. Той е магистър по „Военно дело“.

Още по темата: 

 

Още

Радев призова Борисов да се кандидатира за президент

27.09.2021

Обновена

4246
При издигането на Радев ще се влиза със сертификат или след тест

26.09.2021

5503
ДПС сравни кабинета на Радев с управлението на ГЕРБ

24.09.2021

1097