Quantcast

Медия без
политическа реклама

Правителството маха и шефа на разузнаването

Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл, обвини досегашният ръководител на ДАР

16 Юни 2021Обновена
БГНЕС
Атанас Атанасов

Правителството предлага на президента Румен Радев да освободи ръководителя на Държавна агенция "Разузнаване" /ДАР/ Атанас Атанасов. Това обяви говорителят на МС Антон Кутев след заседанието на кабинета. 

"В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов ДАР е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност", цитира Кутев мотивите на Министерски съвет. Говорителят обясни, че по закон ДАР трябва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента, на председателя на НС и на министър-председателя, но се оказало, че е налице нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на държавния глава. 

При встъпването на служебното правителство Атанасов, заедно с вече бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев, се оказаха в отпуск до началото на септември. Премиерът Стефан Янев и вицепремиерът Бойко Рашков обявиха това за недопустимо и дадоха да се разбере, че ще се тръгне към смяна и на двамата. Първо бе махнат Георгиев с аргумента, че с пускането на 123 дни отпуск е дал знак, че не иска да работи със служебния кабинет, което означавало, че "действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет".

"Основната причина за отстраняването ми дългата ръка на Кремъл, а също и координираните действия с един известен бизнесмен с много обвинения", коментира часове след правителственото решение Атанасов. Той направи това пред журналисти, пред централата на разузнаването. Според него било възможно да е задействан план "Здравствуйте, братушки" и той да не е за руските туристи по морето. Зловредното руско влияние е основна причина за смяната на ръководния състав на службите, твърди още Атанасов. „Не говоря за литература, култура, а за зловредното руско влияние, имайки предвид руските специални служби“, обяви той.

"През изминалите месеци много се говори за справедливост и законност. За съжаление през последните седмици ние сме свидетели на прояви на висши форми на демагогия, популизъм, а според някои индикации и за диктатура. В момента има смесване на дейностите на различни служби. Мотивите за отстранявате ми не отговарят на истината. Намираме се в уникална ситуация, в която президентските правомощия се припокриват с тези на избрания от него кабинет. Конституцията бива нарушена. Президентските укази не подлежат на контрол, поради което аз не мога да потърся своите права", коментира още той.

Той посочи, че заради указите, с които се нарушава закона, има основания да се поиска процедура по импийчмънт на президента „Конституционният съд има тълкувателни решения от 2002 г., в които ако се окаже, че един президентски указ не е рентабилен и е порочен – може да бъде повод за задвижване  на процедура за импийчмънт. Призовавам депутатите от следващия парламент, които имат желание да го направят и да се спазва законът – да го направят“, заяви предложеният за освобождаване шеф на ДАР.

На мястото на Атанасов се предлага да бъде назначен Антоан Гечев, който е полковник и в момента е съветник – военен, военноморски и военновъздушен аташе в посолството на България в Рим. Той беше зам.шеф на служба "Военна информация", която е всъщност военното разузнаване. Сега той ще застане начело на ДАР, което пък е т.нар. цивилно разузнаване.

По предложение на новия шеф на ДАНС Пламен Тончев правителството е назначил нов зам.директор - Станислав Станчев, който ще доизкара мандата на освободеният преди десетина дни Недялко Недялков.

 

Държавният глава Румен Радев, който в момента е в Рим, подписа указ за освобождаването на Димитър Георгиев от поста председател на Държавна агенция "Национална сигурност“ (ДАНС).

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?