Медия без
политическа реклама

Протест срещу застрояването ядоса Иван Портних във "Фейсбук"

10 Юни 2021
Портних сътвори едно изречение с много думи.
FB/Иван Портних
Портних сътвори едно изречение с много думи.

Протест срещу презастрояването на Варна накара кмета Иван Портних да реагира емоционално на профила си във "Фейсбук". Сагата се разви тази вечер. В 19 часа около 100 души вдигнаха плакати и викаха "Мафия" пред сградата на общинската управа, а той написа малко по-късно: "Приватизаторите на протест, малко, защото малко са облажилите, тъжно, лицемерно, готови да използват всеки, без разсъждение, човешки не е приемливо". Изявата е любопитна, защото профилът му по принцип се поддържа с рекламна цел - да хвали хубавите неща, когато се случват из града. Емоционално лично мнение по актуален въпрос той почти никога досега не е изразявал.

В поста си Портних очевидно има предвид "Демократична България", тъй като част от протестиращите бяха нейни активисти. А една от партиите в коалицията - ДСБ, в края на 90-те години на миналия век (чрез абревиатурата СДС тогава) извърши приватизацията и реституцията в реални граници, вследствие от което се нароиха частни парцели. Много от сградите - в междублокови пространства и градинки, никнат върху такива парцели.

Изявата на Портних във "Фейсбук" бе предшествана от пресконференция на ГЕРБ - Варна по-рано през деня, в която бе застъпена същата теза - злото е посято преди четвърт век. Голяма част от варненци не са съгласни с нея, защото градът се управлява вече 10 години от ГЕРБ. През 8 от тях - и разрешенията за строеж, и концепцията за развитие на града (ако въобще има такава), са дело на Портних и екипа му.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата