Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокурорите на Кьовеши ще проверят и ремонта на "Графа"

През януари МРРБ взе проби от строителното обновление в Зона 2 на столичния център

28 Февр. 2023
Илияна Кирилова
След края на работите части от "Граф Игнатиев" няколко пъти бяха затваряни за "ремонт на ремонта".

Европейската прокуратура е изискала от Министерството на регионалното развитие и благоустройството цялата документация по образуваната проверка на ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев", съобщи регионалният министър арх. Иван Шишков. Проверката на европейските прокурори е започнала преди 1,5- 2 месеца, поясни той. "Направихме проверки във връзка с плащането на европейските средства, които трябва да бъдат изплатени на Столична община. Знаете, че резултатите на част от тези проверки не бяха добри- например кръстовището с ул. "Цар Иван Шишман", има и пропадания на места. Проверките на европейската прокуратура са свързани с начина, по който са изразходвани и ще бъдат изразходвани европейските средства – как е извършен ремонтът и дали са спазени всички правила", коментира Шишков.

През януари министър Шишков участва в среднощна проверка на качеството на ремонта на „Графа“- кръстовищата с ул. „Цар Иван Шишман“ и ул. „Шести септември“. Бяха взети проби от тези зони, както и от района с пренаредените жълти павета пред Народното събрание. Министърът заяви, че ако ремонтите работи не са изпълнени качествено, може да последва орязване на плащанията по тях. Преди това Шишков съобщи, че въпреки че ремонтът на центъра на София се извършва с европейски пари по Оперативна програма "Региони в растеж", която се управлява от МРРБ, за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ и т.нар. Зона 2 около нея Столична община още не е поискала плащане, макар работите да приключиха през май 2019 г. „Това означава, че ремонтът е платен с наши пари от Столична община, а не с парите, които се полагат на София", каза още той. Шишков коментира, че след като София поиска плащане, ще бъде направена задължителна проверка на извършените работи от страна на МРРБ. Днес става ясно, че към нея се присъединяват и прокурорите на Кьовеши.

Изпълнител на ремонта на Зона 2 от градския център на София бе известната строителна компания „Джи Пи Груп“, а стойността на подписания от общината договор с нея бе 20 113 417 лв. без ДДС.

Още по темата